Na Marsu vjerojatno NEMA života

Nova analiza podataka koji stižu s NASA-inog rovera Curiosity, što se života na Marsu tiče, sve je manje obećavajuća.

Plin metan jedan je od znakova koji upućuju na mogućnost postojanja mikroba, a nova analiza podataka s rovera Curiosity pokazala je tek jednu šestinu razine metana u atmosferi Crvenog planeta, nego što su to pokazivale prijašnje studije, prenosi popsci.com.

Atmosfera na Marsu ima koncentraciju metana od 1,3 mikrograma po kubičnom metru zraka, pokazala je nova studija objavljena u žurnalu Science. To mjerenje zapravo znači kako postoji tek izrazito mala šansa da na Marsu žive mikroorganizmi koji proizvode metan.

Analizirani podaci dobiveni su iz Curiosityjevog podesivog laserskog spektrometra, koji je specifično dizajniran da traži tragove metana u atmosferi Marsa. Podaci dobiveni iz tog instrumenta su razočaravajući, no prijašnje analize, koje su izrađene uz pomoć teleskopa na Zemlji i u orbiti oko Crvenog planeta, sugerirali su veće količine metana, no isto tako i različitu koncentraciju tog plina na različitim dijelovima Marsa.

No, postoje i mikroorganizmi koji ne proizvode metan pa će se zasad još pričekati s pečatom na papir na kojem piše da života na Marsu nema.

S druge strane, niti prisutnost metana nije konačna potvrda života na Marsu, jer može potjecati, kako od živućih mikroorganizama, tako i od izumrlih te geoloških procesa na tom planetu. U konačnici, metan je na Mars mogao stići i iz svemira (meteoriti i slično).

Dnevnik.hr