‘Zemlja se može ugrijati i postati kao Venera!’

Studija znanstvenika u Kanadi koja se pozabavila daljom budućnošću sugerira da bi se Zemljina atmosfera mogla toliko ugrijati da efekt staklenika izmakne kontroli i naš planet postane sličan Veneri.

Moguće je da efekt staklenika izmakne kontroli i Zemlju učini sličnoj Veneri, zaključili su znanstvenici Sveučilišta Victoria u Kanadi. Ovaj se fenomen događa kada planet prima više solarne energije nego što je može apsorbirati, piše Huffington Post.

Upravo zbog toga dolazi do ishlapljivanja voda s površine planete koja potom ispunjava atmosferu parom i zagrijava planet dok više nije naseljiv. Za potrebe studije, tim astronoma koristio je kompjutersko modeliranje ne bi li izračunali granicu termalne radijacije efekta staklenika.

Nova mjerenja pokazala su da se efekt može lakše dogoditi nego što se to ranije mislilo. Prije se mislilo da je teoretski nemoguće za Zemlju da efekt staklenika izmakne kontroli, s obzirom na sadašnju količinu sunčevog svjetla, rekao je koautor studije dr. Colin Goldblatt, profesor Sveučilišta Victoria u Kanadi.

‘Mi smo pokazali suprotno, odnosno da je to teoretski moguće. Ne znači da će se to dogoditi, ali teoretski je moguće’, kaže dr. Goldblatt.

Istraživanje također sugerira da Zemlja u tu fazu ne može doći još sljedećih najmanje milijardu i pol godina. Studija efekta staklenika stavlja u razdoblje koje bi se dogodilo za dvije milijarde godina.

Dnevnik.hr