Rover Curiosity sam sebi otpjevao rođendansku pjesmu

NASA-in rover Curiosity proslavio je svoju prvu godišnjicu na Marsu tako što je pomoću svojih instrumenata „odvibrirao“ sebi rođendansku pjesmu.

Rover je na Crveni planet sletio prije godinu dana i već je ostvario cilj svoje misije, a to je otkriće da je na Marsu nekada moglo biti života.

Curiosity, veličine malog automobila, na Zemlju sada šalje informacije o svojoj okolini kako bi se prikupilo što više podataka za buduće misije na Marsu.

“Curiosity je doveo do velikog napretka u daljim istraživanjima i budućem slanju ljudi na asteroide i Mars. Za tragovima točkova doći će i ljudske stope”, rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.

Ovaj rover je na Mars sletio u blizini kratera Gale, 6. augusta 2012. godine. Od tada je ova pokretna laboratorija na Zemlju poslala 190 gigabajta podataka, 36.700 velikih fotografija i 35 hiljada malih, ispalila je više od 75 hiljada laserskih hitaca kako bi istražila sastav meta, prikupila i analizirala uzorke materijala.

Sada se kreće ka svojoj posljednjoj destinaciji, planini Sharp, gdje će pregledati donje slojeve planine kako bi se istražile klimatske promjene na Marsu.

Klix.ba