Hubble otkrio planetu koja bi mogla poljuljati astronomske teorije

Tim istraživača otkrio je dokaze da se planete mogu formirati prilično daleko do svojih zvijezda, na mnogo većoj udaljenosti nego što je otkriveno ranije.

Astronomi su izjavili kako su, koristeći NASA-in Hubble svemirski teleskop, pronašli dokaze da se jedna planeta formira na 12 milijardi kilometara od svoje matične zvijezde, što je jednako dvostrukoj razdaljini od Sunca do Plutona.

Formiranje planete daleko od svoje zvijezde je suprotno konvencionalnoj teoriji o fomiranju planeta.

Planete se običo formiraju desecima miliona godina od prašine, stijena i gasova, ali to se dešava u blizini matične centralne zvijezde, kao što je kod nas Sunce.

Planeta se počinje formirati kada oblak krhotina i plina napravi vrtlog oko zvijezde. Dijelovi se počinju hladiti i sljepljuju se te čine najprije male stijene, a neke narastu u velike planete.

Ova planeta smještena je unutar prašine plinovitog diska oko malog crvenog patuljastog TW Hydraea, koji teži samo 55 posto mase Sunca.

Ovo otkriće otvorilo je i povećalo broj mogućnosti u planetarnom sistemu u Mliječnom putu.

Vjerovalo se kako su za formiranje planete potrebni deseci miliona godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvijezde trebala bi se formirati 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 miliona kilometara od Sunca.

No, ono što ovu priču komplicira jeste da je TW Hydrae star samo osam miliona godina i ima malu masu.

“Potrebno je da imate kamenje prije formiranja planete. Ali ako ne postoji planeta u procjepu i nema prašine veće od zrna pijeska onda je to novi izazov pred svim stručnjacima iz oblasti astronomije”, rekao je lider istraživanja John Debes.

Klix.ba