Astronomi pronašli zvijezdu nastalu netom nakon Velikog praska!

Astronomi vjeruju smatraju kako su u susjedstvu našeg Sunčevog sustava otkrili pravog metuzalema – zvijezdu koja je stara najmanje 13,2 milijarde godina, što znači da se formirala neposredno nakon Velikog praska.

‘Mislimo da je ova zvijezda najstarija za koju znamo’, kazao je Howard Bond sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, koji je tu vijest objavio 10. siječnja na skupu Američkog astronomskog društva u Kaliforniji.

Prema pisanju časopisa Nature, vremešna zvijezda, nazvana HD 140283, nalazi se relativno blizu Zemlji, na ‘svega’ 186 svjetlosnih godina od nas.

Astronomi već duže vrijeme znaju za ovu zvijezdu kao i za to da se gotovo u cijelosti sastoji od vodika i helija, što je dokaz da je nastala na samom početku svemira. Nitko, međutim, dosad nije znao koliko je ona doista stara.

Koristeći podatke koje je između 2003. i 2011. prikupio teleskop Hubble, istraživači su obavili nova, preciznija mjerenja i izračunali da je HD 140283 stara 13,2 milijardi godina, dok je sam svemir star 13,77 milijardi godina.

Dnevnik.hr