NASA bi uskoro mogla najaviti novu misiju na Mjesec

Eksperti tvrde da je američka svemirska agencija NASA zainteresovana za ponovno slanje astronauta na Mjesec i vjeruju kako će uskoro najaviti novu misiju sada kada je Barack Obama ponovo izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.
Prema nekim izjavama, NASA želi prisustvo ljudi u svemiru i planira napraviti ispostavu u orbiti Mjeseca u sklopu priprema za spuštanje na asteroid, koje je zakazano za 2025. godinu.

Obamina administracija je najvjerovatnije već dala dozvolu za nove planove, ali je cijeli projekt čuvan u tajnosti u slučaju da republikanski kandidat Mitt Romney pobijedi na izborima.

“NASA evoluira u svom razmišljanju i priprema nove planove. Međutim, sve se to držalo u tajnosti do završetka izbora”, rekao je za Space.com John Logsdon, eskpert za svemirsku politiku i profesor na Univerzitetu George Washington.

Još 2010. godine je Obama dao zeleno svjetlo za pripremu misije na asteroid. Kako bi došli do tih udaljenih predjela svemira NASA razvija novu raketu nazvanu Sistem svemirskog lansiranja i kapsulu pod imenom Orion.

Međutim, eksperti vjeruju da astronauti neće odmah letjeti na asteroid kada se završi izgradnja rakete i kapsule 2021. godine. Prošle godine su počele kružiti glasine o istraživanju Lagrangeove tačke L2 sistema Zemlja-Mjesec, tačke u svemiru koja se nalazi iza Mjeseca. Ta misija bi mogla baciti novo svjetlo na uslove održavanja života u dubokom svemiru, a astronauti stacionirani na toj postaji bi mnogo lakše mogli upravljati vozilima koja će se spuštati na površinu Mjeseca.

Klix.ba