Spektakl 2013.: Komet koji svijetli 15 puta jače od Mjeseca proći će pored Zemlje

Komet ISON boravi u Sunčevom sustavu, a na svom putu prema Suncu će u studenom i prosincu biti vidljiv sa Zemlje. Pretpostavlja se kako će ovaj komet svijetliti jače od bilo kojeg kometa u prošlom stoljeću, te će biti vidljiv čak usred bijela dana, piše Daily Mail.

Ovo putovanje prema Suncu vjerojatno će mu biti i posljednje u Sunčevu sustavu jer će na kraju ‘uroniti’ u Sunce. Komet se trenutno kreće od smjera Jupitera, a kako se približava Zemlji, on može proizvesti nevjerojatnu svjetlost koja je sjajnija čak i od Mjesečeve, a moguće je da će se ona vidjeti i usred dana.

Ako komet ISON ipak preživi susret sa Suncem, proći će milijuni godina prije nego se vrati u Sunčev sustav. Komet će svijetliti tako što će Sunčeva toplina pretvoriti led unutar kometa izravno u plin koji onda odašilje svjetlosne repove koji mogu ići stotinama tisuća kilometara u dužinu.

Očekuje se da će početi svijetliti krajem studenog i početkom prosinca sljedeće godine. ‘Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće. Prizor na večernjem nebu iznad Velike Britanije bit će spektakularan’, rekao je predsjednik Astronomskog društva Robin Scagell.

Dnevnik.hr