UŽIVO: Pratite slijetanje rovera ‘Curiosity’ na Mars

Životna priča rovera ‘Curiosity’ započinje u kolovozu 2006. godine kada je misija pronalaska života na Marsu potvrđena. Prijenos uživo cijele misije moći ćete pratiti putem portala SVEMIR.BA!


Live video from your Android device on Ustream

Tada je započela izgradnja vozila sa šest kotača i laserom koji se trenutno nalazi na putu za ‘ Crveni planet’. NASA je organizirala natjecanje u pisanju eseja na kojem je pobjedila Clara Ma, djevojčica koja je tada išla u šesti razred osnovne škole. Upravo je njoj pripala čast nazvari rover ‘Curiosity’ i time mu promjeniti ime iz ‘Mars Science Laboratory rover’.

26. studenog 2011. godine sve je bilo spremno za polijetanje prema udaljenoj destinaciji. Curiosity je poletio sa NASA-ine stanice u Cape Carnevalu. Nakon 570 milijuna prijeđenih kilometara i projekta koji je stajao 2.5 milijarde dolara, ‘Curiosity’ bi sutra u 7:31 sati po lokalnom vremenu trebao sletjeti na Mars.

Tomu će prethoditi tzv. ‘Sedam minuta užasa’, koliko će roveru trebati od ulaska u atmosferu do slijetanja jer njime NASA uopće neće moći upravljati s obzirom da signal od Marsa do Zemlje putuje čak 14 minuta.

‘Curiosity’ je opremljen labaratorijskim instrumentima za analizu uzoraka stijena, tla i atmosfere, što mu omogućuje ispunjavanje svoje zadaće o utvrđivanju mogućnosti života na Marsu. Znanstvenike zanima može li Mars omogućiti životne uvjete koji pogoduju razvoju mikoorganizama.

Snimku slijetanja rovera Curiosity uživo možete pratiti na našem portalu. Emisija NASA TV-a počinje u 17:30, dok je slijetanje rovera predviđeno za ponedjeljak u 7:30.

Dnevnik.hr