Sunčeva superoluja mogla bi ubiti milijune ljudi

Divovska eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti 300, pa i više od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).

To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao “sunčev maksimum” koji će 2013. biti na vrhuncu.

Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u idućem desetljeću oko 7 posto, što se čini kao umjereni rizik, no njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca prošloga mjeseca ostalo bez električne energije dva dana za redom.

Stručnjaci se ne slažu oko procjene moguće štete, ali oni u američkoj vladi i industrijskom sektoru kažu da se radi o složenom problemu koji zahtjeva usklađeno rješenje.

U najgorem slučaju, voda i gorivo koje ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stručnjaci.

U izvještaju NAS-a navodi se da bi sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procijenjuju i moguće žrtve takve katastrofalne nepogode.

Dnevnik.hr