NASA objavila snimke Curiosityja s Marsa

Riječ je o snimkama sjevernog ruba kratera Gale, prostranog područja na koje se nakon osmomjesečnog leta sa Zemlje u ponedjeljak spustio Curiosity, robotsko vozilo na nuklearni pogon sa šest kotača koje bi na površini Marsa trebalo provesti brojna znanstvena istraživanja.

Curiosity se spustio 12 km od planine Sharp visoke 5.000 metara u čijem bi podnožju robot trebao utvrditi je li tlo na Marsu u prošlosti bilo pogodno za nastanak mikroorganizama, prenosi AFP.

Američka svemirska agencija objavila je i crno-bijele snimke lokacije na Marsu na koje se spustila letjelica. Te je snimke snimio američki orbiter za izviđanje Marsa na visini od tristotinjak kilometara, a na njima se vide ostaci padobrana i toplinskog štita kako leže nekoliko stotina metara od robotskog vozila.

Crno-bijele snimke pokazane su u Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) u Pasadeni. “Siguran sam da nas očekuju mnoga iznenađenja kad počnemo istraživati”, rekao je Mike Watkins, voditelj misije u JPL-u. Watkins misli da će istraživačka faza početi tek za dva tjedna, koliko je potrebno da se provjeri rad uređaja i samog robota. Znanstveni tim se svakodnevno sastaje kako bi odredili ciljeve istraživanja, dodao je.

NASA je u ponedjeljak, nepuna 24 sata nakon spuštanja Curiosityja, prikazala videosnimku dviju i po zadnjih minuta strmoglavog spuštanja robota teškog 900 kg, najtežeg i najsuvremenijeg koji je dosad poslan na neki planet.

Spuštanje robota na Crveni planet, koje su stručnjaci zbog iznimne tehničke zahtjevnosti nazvali “sedam minuta straha”, proteklo je u redu u ponedjeljak rano ujutro.

Misija slanja Curiosityja na Mars, koja bi trebala trajati dvije i pol godine, ima ukupan proračun veći od 2,5 milijarde dolara.

Zadatak Curiostiyja je procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti, proučiti geologiju i geokemiju planeta, te istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode.

Klix.ba