Curiosity poslao zbirku ‘razglednica’ s Marsa

Trećeg dana boravka na Marsu, u četvrtak, robotski laboratorij Curiosity uzeo je predah od znanstvenog rada kako bi u bazu na Zemlji poslao zbirku ‘razglednica’ s Crvenog planeta, a za petak je planirana nadogradnja njegovih računalnih komponenata koja će trajati četiri dana, objavila je NASA.

Panoramski mozaik od 130 snimaka koje je Znatiželjko (Curiosity) snimio svojim navigacijskim kamerama, otkrivaju površinu boje hrđe prekrivenu kamenčićima i povišenu stjenovitu formaciju zvanu Mount Sharp. Među snimkama koje je robot poslao na Zemlju je i njegov autoportret te pogled od 360 stupnjeva na krater Gale gdje se spustio, objavila je NASA.

Od petka ujutro po kalifornijskom vremenu, NASA-ini kontrolori na Zemlji trebali bi početi nadogradnju računalnog sustava što bi trebalo trajati četiri dana. Curiosity se spustio na Mars nakon osmomjesečnog putovanja i 566 milijuna prevaljenih kilometara u svemiru. Slojevi stijene mogli bi kriti geološku povijest Marsa, planeta najsličnijeg Zemlji. Glavni cilj znanstvenog istraživanja je pokazati sadrži li danas planet sastojke za mikrobiološki život ili ih je nekada sadržavao.

Projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji se službeno zove Znanstveni laboratorij Mars (Mars Science Laboratory), prva je astrobiološka misija američke svemirske agencije od projekta Vikinga iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Prvi je potpuno opremljen geokemijski mobilni laboratorij ikada poslan na drugi svijet.

Curiosity je opremljen nizom uređaja koje određuju mineralni sastav tla i stijenja, analiziraju tlo i atmosferske uzorke kako bi uočili moguće organske komponente te tragove vode u donjim slojevima. Opremljen je i uređajima koji x-zrakama treba identificirati kemijske elemente u stijenama i tlu.





Dnevnik.hr