NASA angažirala privatnu kompaniju za lansiranje satelita

NASA je angažirala tvrtku Space Exploration Technologies (SpaceX) za lansiranje satelita za promatranje oceana, što se smatra velikom pobjedom te raketne kompanije koja se želi probiti u posao lansiranja raketa za američku vojsku, objavili su predstavnici NASA-e.

Ugovor vrijedan 82 milijuna dolara pokriva lansiranje i druge usluge za satelit Jason-3 koji će poletjeti u prosincu 2014. Taj satelit američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) bit će lansiran s novoga kompleksa SpaceX-a u kalifornijskoj zračnoj bazi Vandenburgu.

NASA koja obavlja nabavu za NOAA sklopila je i tri ugovora o lansiranju vrijedna 412 milijuna dolara za rakete Delta 2 koje gradi tvrtka United Launch Alliance, zajedničko ulaganje tvrtki Lockheed Martin i Boeing.

Jedan od satelita namijenjenih Delti 2 zamjena je za satelit koji je pratio razinu ugljičnog dioksida, a izgubljen je u veljači 2009., u neuspješnu lansiranju na raketi Taurus tvrtke Orbital Sciences.

Ta su tri lansiranja predviđena za srpanj i listopad 2014. te za studeni 2016., također iz Vandenberga.

SpaceX, u vlasništvu internetskog poduzetnika Elona Muska, već ima NASA-ine ugovore vrijedne 1,6 milijarda dolara za dostavu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), sto milijarda dolara vrijedan laboratorij u orbiti 386 kilometara nad Zemljom.

Dnevnik.hr