Znanstvenici: Vrijeme će stati i sve u svemiru samljeti!

Radikalna teorija znanstvenika sugerira da bi vrijeme moglo usporiti – i možda na kraju sve samljeti.
Najnovija otkrića koja iznose istraživači, koji provode istraživanja na dva španjolska sveučilišta-tvrde da samo svi u zabludi kada mislimo da se svemir širi. Oni tvrde kako vrijeme usporava, te da će vjerovatno otprilike za milijardu godina potpuno stati.

Iako rezultati zvuče zabrinjavajuće, ne vrijedi gubiti vrijeme spavajući ili razmišljajući o tome. Prema znanstvenicima, postupni gubitak vremena nije vidljiv ljudskom oku. Uostalom, kažu, svi mi ćemo već nestati prije nego stvarno dođe kraj.

Profesor Senovilla za časopis ‘New Scientist’ izjavio je: ‘Sve će se smrznuti zauvijek, kao snimka jednog trenutka. Naš planet će isčeznuti!’

Znanstvenici su u prethodnim istraživanjima mjerili svjetlosnu udaljenost eksplozija zvijezda, što je ukazivalo da se svemir širi velikom brzinom. Prihvaćena teorija temelji se na ideji da jedna vrsta anti-gravitacijske sile – poznata kao ‘tamna energijamora biti pokretačka snaga galaksije.

Međutim, znanstvenici rade na najnovijim teorijama i kažu da mi na stvari gledamo unatrag. Profesor Senovilla tvrdi da su prethodne pretpostavke pogrešne – pretpostavka ubrzavanja umjesto prihvaćanja ideje usporavanja vremena.

Teško je povjerovati u ovo, ali znanstvenik sa Sveučilišta u Cambridgeu, kaže da ideja nije bez dokaza: ‘Vjerujemo da je vrijeme nastalo tijekom Velikog praska, a ako se vrijeme iznenada može pojaviti, na isti način može i nestati – riječ je samo o obrnutom efektu.’

Dnevnik.hr