NASA otkrila kako je ogroman asteroid Vesta bombardirao Zemlju prije milijardu godina

Navedeni događaj dogodio se na asteroidu Vesti, a prilikom sudara, nastao je krater Rheasilva, koji ima promjer 505 kilometara. Po čemu je taj krater poseban, pokazala je analiza fotografija visoke rezolucije, koje je napravila NASA-ina svemirska letjelica Dawn, tijekom orbite oko ogromnog asteroida Veste prošle godine.

Taj krater nastao je puno kasnije nego ostali krateri na Vesti, koji datiraju iz perioda otprije 3 milijarde godina, piše NASA. Asteroid Vesta drugi je najveći asteroid, koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.

Znanstvenici sada vjeruju kako su nakon stvaranja kratera u svemir odbačeni veliki fragmenti asteroida, koji su u nekom trenutku mogli pasti i na Zemlju. Znanstvenici vjeruju kako je sam asteroid Vesta nastao prije 6 milijardi godina.

“Starost od milijarde godina za krater Rheasilva je neočekivano mlada dob. Taj podatak ima važne implikacije prema našem razumijevanju Veste, njezine obitelji asteroida te samog asteroidnog pojasa . Tek smo počeli istraživati Vestine tajne i siguran sam kako će uskoro doći i novi intrigantni rezultati tih istraživanja”, istaknuo je NASA-in znanstvenik, dr. Simone Marchi.

Dnevnik.hr