Europa će tražiti život u Jupiterovu sustavu

Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu je odobrila plan vrijedan oko milijardu eura za slanje misije koja bi trebala istražiti Jupiter i njegove mjesece.

Jupiter Icy Moon Explorer (Juice) će, među ostalim, pokušati otkriti postoji li pod ledom Jupiterovih satelita neki oblik vodenog života. Njegov glavni cilj bit će Ganimed, najveći mjesec u Sunčevu sustavu, koji je za osam posto veći od planeta Merkura. Znanstvenici pretpostavljaju da se ispod njegove ledene kore skriva dubok ocean slane vode. On također ima i magnetsko polje koje ga štiti od snažnog zračenja Jupiterovih pojaseva.

Prema ESA-inom planu, sonda bi trebala ući u Ganimedovu orbitu kako bi istražila njegov ocean i mogućnost za postojanje života u vodi. Juice će također proletjeti pored mjeseca Europe i Kalisto na kojima bi također mogli postojati oceani. Trebao bi biti lansiran 2022, a za putovanje do Jupitera trebat će mu osam godina. Kada stigne na odredište 2030, pune tri godine provest će u prikupljanju podataka koje će slati na Zemlju.

Dr. Leigh Fletcher sa Sveučilišta Oxford pozdravio je odluku ESA-e. ‘Znanstvenici su u posljednje vrijeme ostvarili velik uspjeh u otkrivanju gigantskih planeta u orbitama udaljenih zvijezda, međutim, ono što je stvarno uzbudljivo jest mogućnost da postoje nastanjivi vodeni svjetovi vrlo slični Ganimedu ili Europi’, rekao je Fletcher. ‘Jedan od glavnih ciljeva misije bit će da otkrije mogu li vodeni svjetovi poput Ganimedova biti okoliš pogodan za razvoj života.’

Odluka o slanju Juicea donesena je na sastanku dužnosnika ESA-e u Parizu. Bit će to prva europska misija u vanjski dio Sunčeva sustava.

Hrvatski astrofizičar dr. Dejan Vinković, profesor na PMF-u u Splitu, kaže da će misija Juice svakako dati zanimljive rezultate, osobito zato što se otkrivanje vanzemaljskog života posljednjih godina ističe kao jedan od najvažnijih i najseksipilnijih ciljeva istraživanja svemira. Osim toga, ističe prof. Vinković, Jupiterov je sustav važan kao ogledni uzorak koji nam može dati ideju o strukturi sličnih sustava plinovitih divova koji su relativno česti u svemiru.

‘Ako je plinoviti Jupiter nastao iz stjenovitog embrija, onda su tzv. Galilejevi sateliti – Io, Europa, Ganimed i Kalisto – relikt prošlosti’, rekao je splitski profesor i pojasnio: ‘To je mini planetarni sustav kakav za sada možemo proučavati jedino iz orbite oko Jupitera jer za sada nemamo tako osjetljivu tehnologiju kojom bismo otkrili mjesece ekstrasolarnih planeta.

Ipak, Vinković smatra da je pretjerano očekivati da bi misija mogla dati neke konačne odgovore jer se život pod debelom ledenom korom neće moći otkriti iz orbite, bez slijetanja na površinu satelita. U tom smislu slaže se s dijelom znanstvene zajednice koja je upozorila da bi lansiranje satelitskog trojica NGO za otkrivanje gravitacijskih valova ili najvećeg rendgenskog teleskopa Athene, koji su u natječaju bili izravni konkurenti Juiceu, vjerojatno bilo važnije za razvoj astrofizike i daljnja istraživanja svemira. No čini se da i u znanosti ponekad prevagne sočnost (Juice) i seksipil.

Tportal.hr