Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

Dakle, znanstvenici kažu kako naše Sunce ima 11-godišnje cikluse aktivnosti i relativno predvidiv obrazac istih aktivnosti. Tiskom tih ciklusa intenzitet solarnih baklji raste od solarnog minimuma, do maksimuma, a obično sve prođe bez većih posljedica po naš planet.

Posljednji takav ciklus počeo je 4. siječnja 2008. godine i poznat je kao solarni ciklus 24, a njegov vrhunac očekuje se u lipnju iduće godine. Znanstvenici predviđaju kako će tekući ciklus biti od trećine do dvostruko jači od prethodnog maksimuma, koji je bio još 2001. godine.

Zamljin magnetski štit oslabljen

Solarne baklje pojava su koja se manifestira tijekom najaktivnijeg dijela 11-godišnjeg solarnog ciklusa. No srećom, vrlo malo solarnih baklji je usmjereno prema Zemlji, a i kad nas ‘okrznu’, Zemljin magnetski štiti riješi stvar te sve što ostane su prekrasne aurore vidljive u najsjevernijim i najjužnijim dijelovima našeg planeta.

No, Zemljin magnetski štit, po našu nesreću, je oslabljen pa njegova sposobnost da nas štiti od solarnih baklji umanjena. S druge strane, znanstvenici su otkrili i kako su solarne baklje nanijele veliku štetu našem planetu i dok je magnetski štit bio puno jači.

Eksplozija super vulkana

Take su, primjerice 1859. tijekom snažne solarne oluje, telegrafske veze pregorjele u dijelovima Europe i SAD-a. Isto tako, dijelovi Kanade i SAD-a ostali su bez struje zbog solarnih oluja 1989. i 2003. godine.

U slučaju najgoreg scenarija, stvari su mogle biti i još drastičnije po naš planet, jer velika solarna oluja mogla bi uništiti mreže za opskrbu električnom energijom te ostaviti 150 milijuna ljudi u SAD-u, primjerice, bez struje.

Isto tako, snažne solarne baklje mogle bi pojačati zemljino gravitacijsko polje pa bi dosta satelita u orbiti moglo pasti nazad na Zemlju zbog toga, što bi rezultiralo velikim gubitkom u globalnim komunikacijama.

najgori mogući scenarij bio bi taj da Zemlju pogodi toliko snažna solarna oluja, koja bi jednostavno otpuhala njezin magnetski štit i izložila nas svemirskom zračenju. Ne samo to, već bi i mnogi vulkani na Zemlji odjednom postali aktivni, a supervulkani poput Yellowstonea u SAD-u eksplodirali bi snagom 10 atomskih bombi.

Ipak, Zemlja se dosad i više nego dobro držala, barem otkako je čovjeka. nadajmo se da će tako ostati i dalje.

Dnevnik.hr