Ukraden laptop sa kodovima za kontrolu svemirske stanice

Ukredeni NASA-in laptop sadržavao važne kodove za kontrolu Međunarodne svemirske stanice

Ukradeni NASA-in laptop nije bio kodiran i sadržavao je važne kodove za kontrolu Međunarodne svemirske stanice, rekao je inspektor Američke svemirske agencije. Inspektor Paul Martin je rekao da su krađom laptopa prošle godine izgubljeni i algoritmi za kontrolu na svemirskoj stanici.

U periodu između aprila 2009. i aprila 2011. godine ukradeno je ukupno 48 notebooka, ali jedan od njih je sadržavao i brojeve socijalnog osiguranja uposlenika NASA-e kao i detalje projekta Orion, prenosi MSN.

Stvarni broj ukradenih računara i uređaja može biti još i veći, jer se NASA oslanja na uposlenike i njihovu prijavu nestalih uređaja. Potparol NASA-e Trent Perrotto je rekao da ni u jednom momentu operacije Međunarodne svemirske stanice nisu bile ugrožene.

“NASA je napravila značajan preokret i poboljšanje u zaštiti IT sistema, kao i u usvajanju svih preporuka inspektora i inžinjera koji su radili na zaštiti računarskih sistema“, rekao je Perotto.

Inžinjer Martin je nazvao NASA-u logičnom metom cyber napada. Troškovi ilegalnih hakerskih napada su u prošloj godini premašili sedam miliona dolara. Ukupno je zabilježeno 5.408 napada između 2010. i 2011. godine. Većina napada je organizovana sa teritorije države Kine.

„Ko god je ukrao računar, imao je mogućnost da kopira, obriše ili modifikuje osjetljive dokumente. Drugim riječima, hakeri su imali punu kontrolu nad sistemom“, rekao je Martin.

Sarajevo-x.com