Solarna oluja nas pogodila bez težih posljedica

Brzinom većom od šest milijuna kilometara na sat, čestice solarne oluje jutros oko 11 sati došle su do Zemlje. ‘Ovo nas čak nije ni pogodilo u svojoj punini, malo je okrznulo magnetsko polje zemlje’, rekao je Korado Karlović, astronom.

Unatoč najavama, solarna oluja nije prouzročila veće probleme za satelite, navigaciju i zrakoplovni promet. Potvrda toga dolazi i iz NASA-e, koja je ovu oluju označila kao slabu.

‘Vidimo svaki dio Sunca, cijelo vrijeme’, kaže Lika Guhathakurta, stručnjakinja za Sunce iz NASA-e. Svakih 11 godina magnetske sile Sunca izbijaju na površinu. Taj fenomen poznatiji je i kao sunčeve pjege.

‘Količina energije koja je oslobođena u tom bljesku je količina energije koju će naša civilizacije proizvesti u milijun godina’, kaže Korado. Takva energija nastala je zbog kratkog spoja u magnetskim poljima- sunčevih baklji. One izbacuju milijarde tona čestica. U sudaru sa zemljinom atmosferom stvaraju fenomen polarne svjetlosti.

‘Eventualno noćas ako se nastave turbacije sunčevog magnetskog polja bude se vidjelo na sjeveru Europe polarno svjetlo’, kaže Korado. U iznimno rijetkom fenomenu za ove krajeve Hrvati, zbog mjesečine, ni ovaj put neće moći uživati. Ipak, u posljednje vrijeme solarne aktivnosti dodatno su se aktivirale, pa možda do kraja godine za to i dobiju priliku.

Dnevnik.hr