Kina prvi put šalje astronautkinju u svemir

Jedna astronautkinja će se naći u timu posade svemirskog broda Božanska posuda (Shenzhou) između juna i augusta kako bi učestvovala u prvom ručnom pristajanju na modul Tiangong-1 koji trenutno kruži oko Zemlje, javila je novinska agencije Xinhua.

“Tim astronauta, uključujući neimenovan broj žena, trenira za misiju pristajanja, a samo troje će biti izabrano u posljednjoj minuti“, rekao je šef Svemirske misije Niu Hongguang, prenosi agencija AFP.

Nakon što pristane na Rajsko mjesto (Tiangong-1), posada će ostati na modulu kako bi obavila naučna istraživanja. Misija je dio programa koji za cilj ima da Kina osnuje svoju svemirsku stanicu.

U novembru se kompjuterski navođen Shenzhou VIII uspješno vratio na Zemlju nakon što je dva puta pristao na Tiangong-1. Događaj je privukao dosta pažnje zbog toga što je to bio prvi svemirski brod koji je uspješno pristao na modul u orbiti.

U septembru prošle godine je uspješno lansiran prvi svemirski pristanišni modul Tiangong-1. Kina svemirski program posmatra kao uspjeh Komunističke partije i povratak u igru jedne siromašne zemlje.

Inače, Kina je prvi put poslala čovjeka u svemir 2003. godine.

Sarajevo-x.com