Kapi vode poput sićušnih planeta


Astronaut Don Pettit, poznat po izumu čaše iz koje se može piti u uvjetima nulte gravitacije, u suradnji s Američkim društvom fizičara gotovo svakodnevno na YouTubeu dokumentira ‘mala svemirska svakodnevna čuda’ s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Najnovija video snimka je zaista nevjerojatna jer nam daje uvid u orbitiranje planeta u mikrosvemiru. Ključ svega je nedostatak značajnije gravitacije. Jer svaka prava sila teža nikada ne bi dozvolila vodenim ‘planetima’ da orbitiraju oko igle.

Prvo se igla za štrikanje protrlja papirom. Igla je napravljena od teflona pa trljanje uzrokuje stvaranje negativnog naboja. U međuvremenu, kapljice vode koje se istisnu iz šprice putem gube elektrone i na taj se način stvara pozitivan naboj. Neke se kapljice zabijaju jedna u drugu, no neke ne idu direktno prema igli već lete sa strane a snaga različitih naboja ih vuče s niihove putanje. To repozicioniranje kapljica mijenja gravitaciju igle. Budući da je voda privučena prema sredini igle, dok ona klizi prema tamo privlačna sila poprima relativnu vrijednost. To dodatno mijenja putanju vode i ona se kreće ukrug, tj. orbitira.

Kapljice vode orbitiraju oko nečega što je oblika cilindra radije nego oko nečega što je okruglo, pa njihove orbite mogu biti malo ‘bogatije avanturama’ od orbira planeta. Mogu se povlačiti gore ili dolje po cijeloj dužini cilindra i to uz pomoć naboja u ostatku igle i pri tome čine nešto nalik 3D figuri u obliku osmice. I na kraju, kao što će se jednom dogoditi i s našom planetom, kapljice padaju prema unutra. No, dok se to ne dogodi, nevjerojatan je prizor vidjeti sićušne tekuće ‘planete’ u njihovoj orbiti.

Dnevnik.hr