Eureka: I američki znanstvenici uočili ‘Božju česticu’?

Ovo otkriće ide u prilog i rezultatima iz CERN-ovog LHC-a, gdje su znanstvenici uočili tragove čestice prilikom sudara zraka na 125 gigaelektronvolta (GeV), prenosi Wired.

‘Počinje se stvarati globalna slika o tome i to nas do određene granice čini uzbuđenima’, istaknuo je Rob Roser, fizičar i glasnogovornik CDF eksperimenta u Fermilabovom Tevatronu.

Higgsov bozon je konačan komadić slagalice u standardnom modelu fizike, koji objašnjava međudjelovanje svih poznatih čestica i sila u svemiru. Higgsov bozon u tu se sliku uklapa kao čestica, koja svim drugim česticama daje masu.

Znanstvenici Tevatronova dva eksperimenta CDF i DZero, obznanili su kako su primijetili određena događanja pri 115 do 135 GeV-a i koji bi se mogli povezati s Higgsovim bozonom. O tome su izvijestili danas, tijekom konferencije fizičara u Moriondu, u Italiji.

Iako je Tevatron, jednom svjetski vodeći sudarač čestica, ugašen u listopadu prošle godine, znanstvenici još uvijek imaju gomilu podataka dobivenih njegovim radom za analizirati. Tevatron je postrojenje u kojem su se sudarale čestice protona i antiprotona duž 6 kilometara dugog podzemnog tunela.

Tevatron je za Higgsom tragao na malo drugačiji način pa su rezultati oba sudarača čestica time i uvjerljiviji. No, niti jedan od njih nije uspio proći rigorozne statističke razlike, koje bi bile potrebne da se zamijećeni događaj proglasi i otkrićem.

‘Vidimo opipljiv dokaz, ali nedovoljno jak kako bi postao činjenica’, istaknuo je Roser. S druge strane, LHC bi do kraja 2012. godine trebao učetverostručiti količinu dobivenih podataka u eksperimentima vezanim za traženje Higgsovog bozona, tako da će znanstvenici moći do isteka tog vremena definitivno reći – je li Božja čestica postoji.

Dnevnik.hr