Znanstvenici će po prvi put snimiti fotografiju ‘naše’ crne rupe!

‘Nitko nikada nije snimio fotografiju naše crne rupe. A mi ćemo napraviti upravo to’, kazao je Dimitrios Psaltis, profesor astrofizike u Opservatoriju Steward na Sveučilištu u Arizoni.

Projekt nazvan Event Horizon Telescope je ujedinio desetke znanstvenika iz raznih područja znanosti a u njega je uključeno 50 teleskopa diljem Zemlje kako bi snimili unikatnu fotografiju.

‘Prije pet godina ovakav bi se prijedlog svima činio besmislen’, kazao je profesor Sheperd Doeleman iz opservatorija Haystask na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu. ‘Sada imamo tehnološka sredstva da ‘zagrizemo’ u taj projekt’.

Ipak, to neće biti lak posao. Predmet slikanja proždire sve što priđe blizu, pa čak i svjetlost. ‘Prašina i plinovi se kovitlaju oko crne rupe prije nego ih ona uvuče unutra. To je nešto poput svemirskog krkljanca u prometu’, pojasnio je Doeleman te dodao kako će taj svemirski otpad ‘svijetliti’ i i astronomima dozvoliti da snime fotografiju crne rupe koja će se pojaviti kao sjena u središtu uskovitlanog plina i prašine.

‘Za sada imamo indirektne dokaze da je crna rupa u centru Milječne staze. No, jednom kada vidimo njezinu sjenu više neće biti sumnje’, kazao je Psaltis.

‘Ono što je jako dobro u vezi crne rupe u središtu Mliječne staze jer to da je i dovoljno velika i dovoljno blizu’, dodao je astronom Dan Marrone, koji je konvenciju organizirao zajedno s Psaltisom. ‘Ima i većih u drugim galaksijama. Ima i bližih, ali su manje. Naša crna rupa ima pravu kombinaciju veličine i udaljenosti’.

U projektu će sudjelovati 50 radio teleskopa diljem svijeta, uključujući onaj u Arizoni, Kaliforniji, Meksiku i Europi pa čak i na Južnom polu. Svaki od njih će snimiti svoje podatke i spremiti ih na tvrdi disk te poslati opservatoriju Haystack.

‘Da bi ovaj projekt uspio mora se uključiti čitav svijet’, kazao je Psaltis.

Dnevnik.hr