Otkrili 18 divovskih planeta koji kruže oko ogromnih umirućih zvijezda

Profesor John Johnson i njegov tim iz kalifornijskog Instituta tehnologije proveli su 10 godina proučavajući 300 solarnih sustava kako bi došli do ovog otkrića. Ovo je drugo najveće otkriće grupe planeta nakon Keplerove misije, ali prvo ovakve vrste otkriveno sa Zemlje, prenosi Daily Mail.

Profesor Johnson se fokusirao na zvijezde koje su veće od Sunca i na zvijezde koje su upravo prošle glavni period svog života, tj. ‘umirovljene’ zvijezde. Otrivene planete imaju ogromne količine plina u sebi i otprilike su veličine Jupitera. No, možda najznačajniji dio ovog otkrića je udaljenost planeta od njihovih zvijezda, koje je u prosjeku za 30 posto bliže od sunčeve blizine Zemlji.

Prema onome što znaju, planeti se kreću u jednostavnom krugu oko svojih velikih zvijezda, dok se u našem solarnom sistemu planeti kreću u širokom eliptičnom rasponu. Vjeruju da će se ovi planeti od plina rasprsnuti u golemoj masivnoj eksploziji.

Jedinstvene karakteristike dovele su do zaključka da se ovi planeti vjerojatno formiraju od sjemena čestica koje akumuliraju plin i prašinu te okružuju zvijezdu novorođenče. Time se poboljšava shvaćanje kako su planeti stvoreni, uključujući i naše vlastite.

Dnevnik.hr