Rusija kreće u istraživanje Marsovog satelita Fobos

Ruski znanstvenici maštali su o istraživanju satelita Crvenog planeta još od slavnih pionirskih dana sovjetskih svemirskih istraživanja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Uzorci tla s Fobosa, Marsova satelita koji ima oblik krumpira, mogli bi ukazati na okolnosti stvaranja planeta Sunčeva sustava, kao i razjasniti Marsove tajne među kojima i je li taj planet ikada bio pogodan za život, navode znanstvenici.

Ipak, 163 milijuna dolara vrijednu misiju Fobos-Grunt prate neugodna sjećanja iz prošlosti budući da su ruski napori u istraživanju Marsa i njegova dva mjeseca bili redovito praćeni neuspjesima.

‘Mars je uvijek bio negostoljubiv planet za Rusiju. Sjedinjene Države su tamo imale puno više uspjeha‘, rekao je Maksim Martinov, glavni inženjer projekta u ruskoj aeronautičkoj tvrtki NPO Lavočkin koja je izgradila letjelicu.

Rusija je zadržala nazočnost u svemiru i redovito slala svoje kozmonaute u orbitu oko Zemlje tijekom posljednja dva desetljeća, a trenutno njezine letjelice jedine mogu prevoziti posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Međutim, posljednji međuplanetarni let Moskva je poduzela još 1988., tri godine prije raspada Sovjetskog Saveza. Riječ je o misiji u kojoj je također na Fobos poslana svemirska sonda, koja je izgubila kontakt sa Zemljom pedesetak metara iznad površine Marsova mjeseca. Godine 1996. je ruska letjelica koja je trebala sletjeti na Mars izgorjela prilikom neuspjela lansiranja.

U međuvremenu su Sjedinjene Države obavile uspješne misije na Mars, Indija i Kina su slale sonde na Mjesec, a Japan je posjetio asteroid i na Zemlju vratio njegove uzorke.

Nakon tako duge pauze misija Fobos-Grunt postala je važan test za rusku svemirsku industriju koja je u posljednja dva desetljeća pogođena smanjivanjima proračuna i odlascima stručnjaka.

Dnevnik.hr