Hoće li na Uskrs 2036. nestati jedan od kontinenata?

Ranije ove godine mnogi svjetski mediji upozoravali su na ‘asteroid sudnjeg dana’. Nazvan ‘ubojica kontinenata’, Apophis je zastrašujuća gromada kamena promjera 250 metara i teška 20 milijuna tona. Njegov sastav su led, kamen i prašina, a prožet je kraterima.

Mnogi od nas bi, još za naših života, mogli biti svjedoci scenarija apokalipse, koji bi se mogao dogoditi kroz 25 godina, no to nije jedini scenarije, odnosno, postoji i pozitivniji. Razlika između dva je u tome što je ovaj pozitivniji s daleko većim izgledima da se dogodi.

Pozitivni scenarij, koji je izgledniji, kaže da će Apophis proletjeti pored Zemlje 2029. godine relativno blizu te da je to posljednji put da ćemo ga vidjeti.

Negativni scenarije kaže da ukoliko Apophis prilikom preleta prođe kroz vrlo uzak dio svemira, kojeg znanstvenici zovu ‘ključanica’ i koji bi zbog djelovanja gravitacijskog polja sa Zemlje promijenio njegovu putanju, onda nas čeka crni scenarij. Ukoliko se to dogodi, onda će 13. travnja 2036. godine Apophis pasti na Zemlju i možda uništiti jedan od kontinenata na Zemlji.

Apokaliptične vizije poput ove ponukale su NASA-u da osnuje NEO program (Near Earth Object) 1998. godine, s naredbom američke vlade da otkriju 90 posto veliki svemirskih tijela, koje mogu zaprijetiti Zemlji unutar 10 godina. NASA-i je trebalo 13 godina za to, a prošlog mjeseca napokon su ostvarili zadani cilj i identificirali 911 od 981 asteroida većeg od jednog kilometra.

Iz NASA-e priznaju kako i dalje postoje asteroidi veličine između 100 metara i jednog kilometra te oko milijarda još manjih asteroida, koji bi mogli pasti na Zemlju.

Dnevnik.hr