Fleksibilni robot mijenja obilik i provlači se kroz uske prolaze

Naučnici su inspiraciju našli posmatrajući lignje i morske zvijezde, organizme koji mijenjaju svoj oblik dok se kreću. Roboti koji se mogu kretati na ovakav način mogli bi biti posebno korisni nakon katastrofa poput zemljotresa, kada ih spasioci kroz male pukotine mogu poslati u potragu za preživjelima ispod ruševina.

Fleksibilni roboti bi mogli biti korišteni i na ratištima gdje je teren nepogodan za konvencionalne mašine.

“Unikatna sposobnost robota sa mekanim tijelom je to što im fleksibilnost omogućava da dospiju na mjesta gdje roboti sa čvrstim tijelom ne mogu pristupiti”, rekao je Matthew Walter sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu.

Tim naučnika sa Univerziteta Tufts je početkom ove godine predstavio robota veličine deset centimetara u obliku gusjenice, koji je napravljen od silikonske gume i koji se može saviti u loptasti oblik i kotrljati se prema naprijed. Projekt na Harvardu je finansirao Pentagon.

Novi robot, za čije je konstruiranje bilo potrebno dva mjeseca rada, dug je 12,7 centimetara. Njegove četiri noge je moguće zasebno kontrolisati pumpajući zrak u njegove udove, ručno ili putem kompjutera. To robotu omogućava niz pokreta, uključujući i puzanje.

Naučnici su pod vodstvom hemičara Georgea M. Whitesidesa testirali fleksibilnost robota. Robot se provlačio ispod stakla koje je od poda odignuto samo 1,9 cm.

Naučnici su upravljali robotom kroz mali prolaz čak 15 puta koristeći se kombinacijom pokreta. U većini slučajeva, robotu je trebalo manje od minute da prođe s jedne na drugu stranu. Naučnici žele poraditi na njegovoj brzini, ali su zadovoljni što se nije slomio tokom konstantnog savijanja.

Nedostatak robota je to što se napaja s vanjskog izvora energije. Naučnici žele pronaći način za ugradnju unutrašnjeg izvora energije prije nego se robot počne upotrebljavati u svijetu.

Sarajevo-x.com