Elektrane u svemiru bi mogle zamijeniti fosilna goriva!

Skupina znanstvenika okupljenih na Međunarodnoj akademiji astronautike, tvrdi da je takav koncept ‘tehnički izvediv’ za 10 do 20 godina, a uskoro bi mogao postati i ekonomski isplativ.

‘Jasno je da bi solarna energija iz svemira mogla igrati jako važnu ulogu u opskrbljivanju svijeta energijom u 21. stoljeću’, izjavila je grupa znanstvenika s akademije, kako prenosi Daily Mail.

Elektrane bi pomoću ogromnih solarnih panela skupljale solarnu energiju 24 sata dnevno, pretvarale ju u električnu energiju, te ju zatim mikrovalnim emiterom ili laserom slale na Zemlju. Ovakav koncept je veliki napredak nad solarnim panelima na tlu, koji energiju mogu skuplajti najviše 12 sati dnevno.

Iako bi projekt ovakve vrste uskoro mogao biti izvediv, procjenjuje se da bi bilo potrebno nekoliko desetaka milijardi dolara da se potrebne tehnologije usavrše i sam satelit lansira.

Samim time, bila bi potrebno da se cijela stvar financira iz javnih proračuna i iz privatnog sektora. Skeptici tvrde da je visoka cijena samog lansiranja također veliki minus projektu.

No, kada bi se realizirao, projekt ove vrste bi čovječanstvu ponudio dugoročno, obnovljivo i ekološko rješenje opskrbe električnom energijom.

Dnevnik.hr