Budućnost je ovdje: Zatvore u Južnoj Koreji čuvat će – roboti!

Uprava zatvora u južnokorejskom gradu Pohangu početkom sljedeće godine počet će s testnim projektom uvođenja robota kao zatvorskih nadzornika.

Ovi bi roboti trebali pomoći ‘ljudskim’ nadzornicima tako što će preko noći kontrolirati koridore u zatvorskim hodnicima, pratiti ‘nagle i neobične aktivnosti’ te služiti kao komunikacijski kanal kada zatvorenici budu htjeli kontaktirati sa zatvorskim čuvarima. Također, roboti neće samo promatrati ponašanje zatvorenika, već će ga i analizirati pa će u slučaju neobičnog ponašanja odmah obavijestiti nadzornike.

Projekt robotskih nadzornika trajat će mjesec dana, a sami roboti bit će visoki oko 1,5 metara, kretat će se pomoću četiri kotača i bit će opremljeni s kamerama i senzorima koji će im omogućiti da, kako kažu na stranicama BBC-a, primijete rizično ponašanje poput nasilja i samoubojstava.

Jedan od voditelja ovog projekta je Lee Baik-Chu, profesor sa sveučilišta u Kyonggiju koji je u razgovoru za agenciju Yonhap rekao da je razvoj operativnog sustava robota skoro pa gotov te sada rade na sređivanju nekih detalja kako bi bili ‘prihvatljiviji zatvorenicima’.

S obzirom da je riječ samo o testnom razdoblju u kojem će roboti mjesec dana nadgledati zatvore, u Forbesu se pitaju što će se dogoditi ako će se roboti ‘dokažu’ i uspješno obave sve zadatke – da li će to značiti da ćemo u budućnosti zaista zamijeniti većinu čuvara s robotima? Naravno da to ne bi bilo dobro, no ako cijena njihove proizvodnje s vremenom bude prihvatljiva, neke bi se države – a pogotovo privatni zatvori, sigurno mogli odlučiti na uvođenje robotskih čuvara.

Inače, ovaj je projekt težak oko 860 tisuća dolara te je on samo posljednji u nizu projekata vezanih uz robotiku koje financira južnokorejska vlada – u posljednje dvije godine robotsko tržište u Koreji poraslo je za oko 75 posto te je sada vrijedno oko milijardu i pol dolara.

Kompanije u ovoj zemlji trenutno razvijaju robote koji će se moći upotrijebiti u različite svrhe – od onih koji će se moći boriti kao samostalne jedinice u ratovima pa do pomoćnika u učenju i robota koji će kupcima u trgovinama govoriti o popustima i promocijama. Također, neke kompanije do kraja desetljeća planiraju razviti robote koji će pomagati starijim osobama te ‘osobne robotske pomoćnike’.

Dnevnik.hr