Otkrivena tajna supernove od prije 2.000 godina!

Godine 185. kineski su astronomi opazili ‘gostujuću zvijezdu’ koja se misteriozno pojavila na nebu i ostala vidljiva oko osam mjeseci. Znanstvenici su 60-ih godina prošlog stoljeća zaključili da je ta nebeska pojava u stvari prva supernova opisana u analima astronomije, objavila je NASA.

Kasnije, astronomi su tu pojavu, ostatke zvijezde koja je eksplodirala u spektakularnu supernovu, nazvali RCW 86. Ostaci zvijezde nalaze se na oko 8.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ali, jedna je misterija i dalje intrigirala znanstvenike – ti ostaci sfernog oblika su puno veći nego što bi se očekivalo. Tajna je odgonetnuta uz pomoć novih infracrvenih promatranja i svemirskog teleskopa NASA-e te podataka s orbitalnih američkih i europskih teleskopa. Novi podaci su pokazali da je RCW 86 bila supernova tipa ‘Ia’, nastala smrću relativno mirne zvijezde, poput našeg Sunca, koja se potom smanjila i formirala nebeski objekt velike gustoće nazvan ‘bijeli patuljak’. Taj bijeli patuljak je eksplodirao u supernovu nakon što je usisao jednu drugu zvijezdu u svojoj blizini.

‘Bijeli patuljak je poput žeravice nakon ugašene vatre. Ako na nju prolijete benzin eksplodirat će’, objasnio je Brian Williams, astronom sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

To objašnjava zbog čega su ostaci RCW 86 tako raspršeni.

Supernova koja se pojavila godine 185. između zviježda Šestara i Kentaura, a zapazili su je kineski astronomi, opisana je u Knjizi kasnijeg Hana iz 5. stoljeća.

Dnevnik.hr