Pronađeno 50 novih planeta, na jednoj bi moglo biti života

Najveća planeta od svih je HD 85512 b, a od Zemlje je veća 3,6 puta. Udaljena je 36 svjetlosnih godina od sazviježđa Vela. Ova otkrića govere da se oko zvijezda sličnim Suncu nalaze brojne planete. Planeta HD 85512 b je jedina od svih koja se nalazi u zoni u kojoj je moguć život.

Takva planeta bi mogla imati vodu u tekućem stanju, što je čini potencijalno naseljivom. Nova otkrića su prezentovana na konferenciji “Extreme Solar Systems” u Wyomingu u SAD-u. Učestvovalo je 350 eksperata.

Planete su otkrivene teleskopom The High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), koji je postavljen u opservatoriju La Silla u Čileu.

“Otkriće planete HD 85512 b ukazuje na mogućnost otkrivanja drugih naseljivih planeta oko zvijezda sličnih Suncu. Radi se o Super-Zemljama”, rekao je astronom Michel Mayor sa Univerziteta u Ženevi.

Super-Zemlje mogu biti veće od naše planete do deset puta. One su interesantne istraživačima jer se vjeruje da su pogodnije za razvoj života čak i od Zemlje.

Potraga za planetama izvan Sunčevog sistema je počela prije više od 15 godina. Teleskopi su tada mogli otkriti samo velike planete poput Jupitera. Od tada su tehnike i tehnologija postali mnogo moćniji.

Teleskop HARPS može otkriti planete veličine Zemlje. Ovim teleskopom je promatrano 376 zvijezda sličnih Suncu. Otkriveno je da je više od polovine njih okruženo planetama, ali i da 40 posto njih imaju barem jednu planetu veću od Saturna.

Sarajevo-x.com

One thought on “Pronađeno 50 novih planeta, na jednoj bi moglo biti života

  1. Očigledno da uslovi postoji, a sad da li ima koga tamo, to je sasvim drugo pitanje 🙂

Comments are closed.