Razočarenje: Prije statistička šala, nego Božja čestica

Prošlog mjeseca CERN je bio na nogama, jer znanstvenici su tijekom pokusa uočili anomalije za koje su odmah pomislili da bi mogle biti toliko tražena tajanstvena čestica. nakon ponovljenih pokusa, anomalije se nisu pojavljivale, a entuzijazam je gotovo pa u potpunosti splasnuo.

Najnovije analize podataka dobivenih u LHC-u, pokazale su da su ti signali preslabi da bi predstavljali toliko traženu sub-atomsku česticu. ‘Jednostavno ne vidimo ništa značajno u tim podacima, što bi ukazivalo na otkriće’, istaknuo je za Guardian Guido Tonelli, glasnogovornik CMS-a (Compact Muon Solenoid detector) u CERN-u.

‘Možda smo blizu vrlo depresivnom trenutku u kojem ćemo zaključiti da su te anomalije bile ništa više od statističke šale, no ostaje i mogućnost da vidimo i njihov rast, s povećanjem količine podataka. Ono što je uzbudljivo jest da ćemo nakon 20 godina priprema i rada, konačno znati odgovor do ovog Božića’, zaključio je Tonelli.

LHC-ov primarni cilj je bio i ostao Božja čestica. Na njoj počiva cjelokupan standardni model fizike. Njezino otkriće će ga potvrditi, ili će otvoriti novu eru u fizici.

Dnevnik.hr