Prvi hrvatski satelit u orbiti do kraja godine

Inače, hrvatski TSM potpisao je s Odjelom za prijenos tehnologija Sveučilišta u Antofagasti u Čileu ugovor o sudjelovanju u razvoju projekta Moon-Mars u pustinji Atacami. Projektom se financiraju aktivnosti članova tima i prijenos znanja i tehnologija kroz pet godina u vrijednosti od pet milijuna dolara.

U Čileu će se po nacrtima i uz prijenos znanja TSM-a graditi letjelica koja se do kraja 2012. godine treba meko spustiti na Mjesec, te se u sklopu integracije sustava u nju treba ugraditi robotsko vozilo (rover) koji se gradi u Istri i bežična digitalna komunikacijska tehnologija koja se projektira i gradi u Zagrebu. Croatia Airlines osigurat će besprijekorne logističke uvjete za prijevoz osjetljive svemirske tehnologije iz Hrvatske na testiranje i ugradnju u svemirski brod u Čile.

Sponzor TSM-a, tvrtka Aerogels Australia, isporučila je Astronomskoj udruzi Vidulini, inače jezgri hrvatskog ogranka tima koja gradi Mjesečev robot, dragocjen futuristički izolacijski materijal aerogel koji će se ugrađivati u sve buduće sklopove koji moraju biti otporni na svemirske temperaturne ekstreme.

TSM-ovi veliki planovi za testiranje u rujnu uključuju i obaranje svjetskoga rekorda za WLAN bežičnu digitalnu vezu održavanjem stalne podatkovne i HD video veze sa zrakoplovom u letu, izravni HD TV prijenos slike i podataka bežičnom digitalnom vezom za vrijeme skoka padobranom te pod istim takvim vezama testiranja otporne svemirske opreme u vakuumu i pri niskim temperaturama u stratosferskoj sondi. (Agencija VLM)

Dnevnik.hr