Uočen najudaljeniji objekt u svemiru, nastao ‘netom’ nakon Velikog praska

Znanstvenici, naime, vjeruju da se eksplozija koju su zabilježili teleskopi u NASA-inom Swift opservatoriju, dogodila u astronomskom smislu samo 520 milijuna godina nakon Velikog praska, događaja za koji se vjeruje da predstavlja rađanje svemira i početak prostora i vremena.

To također znači da se radi o najudaljenijem zabilježenom objektu u svemiru, udaljenom od Zemlje 13,14 milijardi svjetlosnih godina, piše BBC. Slikovito rečeno, svjetlosti te eksplozije potrebno je 13,14 milijardi godina da dođe do nas. Detalji o otkriću bit će uskoro objavljeni u časopisu Astrophysical Journal.

Događaj je uočen još u travnju 2009. godine kada su uređaji zabilježili nagli snažan izvor visokoenergetskog gama zračenja, no znanstvenicima su trebale dvije godine da potvrde otkriće. Takva jaka zračenja obično su povezana s kataklizmičkim pojavama u svemiru, poput kolapsa gigantskih zvijezda. ‘Ovo bi mogla biti eksplozija goleme zvijezde oko 30 puta veće od našeg Sunca’, rekao je voditelj istraživanja Antonino Cucchiara sa sveučilišta Berkeley, koji dodaje da nema dokaza da se radi o zvijezdi koja pripada tzv. ‘Population III’ vrsti zvijezda, koje se smatra prvom generacijom zvijezda uopće od nastanka svemira. ‘No, zasigurno se radi o najranijoj fazi formiranja zvijezda’, kaže Cucchiara.

Dnevnik.hr