Ples rovera Opportunity na površini Marsa

Kad NASA-in rover Opportunity vozi unazad koristeći ugrađenu navigaciju, ostavlja prepoznatljiv uzorak u tragovima vidljivim na površini Marsa.

Rover tim rutinski upravlja Roverom da vozi unazad kao mjera opreza, da produže vijek trajanja desnog prednjeg točka rovera, koji je trošio mnogo više struje od ostalih pet točkova. Upravljači rovera mogu narediti roveru da provjeri potencijalne opasnosti u smjeru vožnje, svejedno da li rover vozi unatrag ili prema naprijed. U tom autonom navigacijskom načinu rada, rover često zastaje, pogleda zemlju kroz navigaciju kameru na jarbolu, analizira slike, te donosi odluku o postupku.

Kada vozi unazad, pogled iz smjera navigacijske kamere je djelimično blokiran antenom u sredini rovera. Dakle, na svakoj pauzi za provjeru potencijalnih opasnosti, rover se zavrti malo na stranu da bi dobio jasan pogled. Ako ne vidi opasnost, vraća se natrag na pravac u kojem je išao i dalje vozi za još oko 1,2 metra, prije nego što provjeri ponovo. Ovaj skup aktivnosti ostavlja tragove koji se ritmički ponavljaju, kao plesni koraci.

Opportunity je vozio više od 2,6 km, otkako je napustio “Santa Maria” krater krajem marta, a nastavlja dugoročno putovanje prema mnogo većem Endeavour krateru. Opportunity je do sada prešao više od 29 kilometara na Marsu.

Opportunity i njegov blizanac rover, Spirit, završili su svoju, prvobitno planiranu misiju, od tri mjeseca na Marsu u aprilu 2004. Oba rovera nastavila su godinama, proširenu misiju. Oba su napravila važna otkrića o vlažnom okolišu na drevnom Marsu koji može biti povoljan za podršku živih mikroorganizama. Spirit nije komunicirao s Zemljom od marta 2010.