NASA popravlja Endavour za posljednji let

NASA testira popravke na space shuttle-u Endeavour u nadi da će biti omogućeno lansiranje na posljednju misiju sljedeće sedmice.

Dužnosnici  shuttle-a su otkazali Endeavour-ov prvi pokušaj lansiranja u petak (29. aprila) kada su dva grijača koja štite ključni agregat prijavila grešku. Bez grijača, jedinica bi se vjerovatno zamrznula u orbiti i ne bi mogla služiti svojoj svrsi kao jedan od tri izvora napajanja za Endeavour u hidrauličnim sistemima tokom ulaska u atmosferu i slijetanja.

Radnici na NASA-inog Kennedy Space Centra u Cape Canaveralu, Florida, proveli su prošli vikend tražeći šta je uzrokovalo problem, i otkrili su da je u pitanju slomljena kontrolna kutija koja šalje struju u grijače. Uklonili su staru kutiju, koja se zove Load Control Assembly-2 (LCA-2),, i zamijenili je novom u srijedu (4. maja).

Sada testiraju stari okvir da utvrde uzrok problema.

“Tehničari pokušavaju utvrditi što je uzrokovalo kvar na kutiji”, navodi se u saopštenju NASA-e. “Inicijalna testiranja od jučer pokazuju probleme sa krugom unutar LCA-2”.

NASA nije postavila novi datum lansiranja za Endeavour, ali menadžeri misije su rekli da se to ne očekuje prije 10. maja. Očekuje se da se na sastanku top menadžera shuttle-a (6. maja) odredi termin novog lansiranja.

“Menadžeri će nastaviti sa procjenom procesa popravka i napraviti dodatne prilagodbe prije zakazivanja Endeavour-ovog je sljedećeg pokušaja lansiranja, koji je i dalje ne ranije od 10. maja”, rekla je NASA u saopštenju.

Endeavour je trebao nositi šest astronauta, astrofizički eksperiment, i tovar rezervnih dijelova Međunarodne svemirske stanice. STS-134 misija je planirana da traje 14 dana, ali NASA se nada da će imati dva dodatna dana u orbiti kako bi se omogućilo astronautima da urade više posla.

Posada Endeavour-a se vratila u Houston, gdje žive i obučavaju se, nakon neuspjelog lansiranja. Posada će se nastaviti obuku do novog datuma lansiranja. U srijedu astronauti su se sastali s direktorima njihovog leta i službenicima za robotiku i svemirske šetnje da pregledaju planove za svoju misiju.

Nakon lansiranja Endeavour-a, NASA planira još samo još jednu space shuttle misiju. Shuttle Atlantis je na rasporedu za polijetanje 29. juna na svoje posljednje putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu. Međutim, ako Endeavour misija bude odgođena na duži period, rekli su iz NASA-e misija Atlantisa bi, takođe mogla biti pomjerena.

Nakon što letjelice odu u mirovinu, one će biti poslane na muzeje za pokazivanje javnosti.

Endeavour je na putu za Kalifornija Science Centar u Los Angelesu, a Atlantis će ići na dio za posjetitelje Kennedy Space Centra. Njihova sestrinska letjelica, Discovery je određena za smithsonianov Air and Space muzej u Washingtonu, a prototip shuttle-a, Enterprise, koji nikad nije otišao u svemir, bit će prikazan u New Yorku, u Intrepid muzeju mora, zraka i svemira.