NASA je predstavila dizajn letjelice za putovanje na Mars

Inženjeri već sastavljaju tzv. MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle), svemirsku letjelicu baziranu na kapsuli Orion namijenjenu za odlazak ljudi na Mjesec. Naučnici se nadaju da će svemirski brod biti spreman da ode u orbitu Zemlje za manje od pet godina i da nakon toga krene na put ka Marsu koji je dug 75,6 miliona kilometara.

[nggallery id=7]

Projekt izgradnje kapsule Orion je na početku prekinuo američki predsjednik Barack Obama, ali je nakon promjene cilja misije projekat nastavljen u aprilu. Umjesto povratka na Mjesec, Obama je najavio da će se NASA-in cilj biti spustiti se na asteroid do 2020. godine, a nakon toga poslati astronaute na Mars.

Iako je cilj MPCV-a odlazak na Mars, NASA ima i kratkoročne i ograničenije ambicije.

Prije dugih putovanja, svemirska letjelica će biti korištena za misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja se nalazi iznad Zemljine orbite.

Kako bi se pipremili za planirane misije, u Denveru je izgrađen veliki prostor za testiranje, gdje se vježbaju manevri. Kapsula Orion je dio misije odlaska na Mjesec koja je zaživjela za vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Taj projekat se zvao Constellation, te je bio vrijedan 100 milijardi dolara.

No, Obama je otkazao ovaj projekat. Sada eksperti tvrde da NASA želi koristiti MPCV u druge svrhe osim da bude zamjena za program svemirskih brodova koji se uskoro završava.

Tariq Malik, urednik internet-stranice Space.com, tvrdi da je redizajnirana kapsula postala višenamjenska letjelica koja može uspješno obaviti mnogobrojne misije izvan Zemljine orbite, piše Daily Mail.

Sarajevo-x.com