Kako bi zemljino magnetno polje izgledalo iz svemira

Budući da ima željeznu jezgru Zemlja se ponaša kao veliki magnet, generira ogromno magnetsko polje oko planete koje je štiti od eksplozija i štetnih zračenja od sunca.

NASA je nedavno izdala vizuelni prikaz koji pokazuje ovo područje, a koje se zove magnetosfera, i kako bi to moglo izgledati iz svemira.

Ovo gledište je konceptualno, ali na temelju stvarnih naučnih opažanja koja su napravljena od početka „svemirskog doba“. Narandžaste i plave linije prikazuju suprotne, sjever i jug polaritete zemljinih silnica.

Silnice magnetosfere zapravo nisu vidljive za ljude, ali one se mogu otkriti pomoću senzora koji broje atomske čestice,  protone i elektrone koji se kreću u prostoru oko Zemlje.

Magnetosfera je ispupčena na jednoj strani i sužava se na drugoj jer je gurnuta na strani okrenutoj Suncu od solarnog vjetra i razvučena u zemljinoj sjeni. Solarni vjetar je struja čestica velike brzine koja teče od sunca i nosi potpis vlastitog magnetskog polja.

Kao i ozonski omotač, magnetosfera je važna za život na Zemlji, jer nas štiti od većine štetnih zračenja i vruće plazme od sunca, koju skreće u svemir.

Interakcija solarnih baklji i drugih emisija sa sunca s magnetskim poljem može poremetiti radio odašiljanje i oštetiti satelite u fenomenu poznatom kao „svemirsko vrijeme“. Isto tako, oni mogu proizvesti veoma lijepe aurore.