Kako bi zemljino magnetno polje izgledalo iz svemira

Postavljeno od  //  19/05/2011  //  Zanimljivosti  //  Comments Off on Kako bi zemljino magnetno polje izgledalo iz svemira

Budući da ima željeznu jezgru Zemlja se ponaša kao veliki magnet, generira ogromno magnetsko polje oko planete koje je štiti od eksplozija i štetnih zračenja od sunca.

NASA je nedavno izdala vizuelni prikaz koji pokazuje ovo područje, a koje se zove magnetosfera, i kako bi to moglo izgledati iz svemira.

Ovo gledište je konceptualno, ali na temelju stvarnih naučnih opažanja koja su napravljena od početka „svemirskog doba“. Narandžaste i plave linije prikazuju suprotne, sjever i jug polaritete zemljinih silnica.

Silnice magnetosfere zapravo nisu vidljive za ljude, ali one se mogu otkriti pomoću senzora koji broje atomske čestice,  protone i elektrone koji se kreću u prostoru oko Zemlje.

Magnetosfera je ispupčena na jednoj strani i sužava se na drugoj jer je gurnuta na strani okrenutoj Suncu od solarnog vjetra i razvučena u zemljinoj sjeni. Solarni vjetar je struja čestica velike brzine koja teče od sunca i nosi potpis vlastitog magnetskog polja.

Kao i ozonski omotač, magnetosfera je važna za život na Zemlji, jer nas štiti od većine štetnih zračenja i vruće plazme od sunca, koju skreće u svemir.

Interakcija solarnih baklji i drugih emisija sa sunca s magnetskim poljem može poremetiti radio odašiljanje i oštetiti satelite u fenomenu poznatom kao „svemirsko vrijeme“. Isto tako, oni mogu proizvesti veoma lijepe aurore.

 

Komentari su zatvoreni.