SpaceX pravi najmoćniju privatnu raketu na svijetu

Graditelj privatnih svemirskih brodova SpaceX najavio je u utorak (5. aprila) novu raketu za teške terete, letjelicu koja će biti najmoćnija komercijalna raketa ikad izgrađena i moći ponijeti puno veća opterećenja od njihovih prethodnih letjelica.

Nova raketa bez posade, pod nazivom Falcon Heavy, će se moći ponijeti oko tri puta veću masu od rakete SpaceX Falcon 9, njihove trenutne rakete za misijama u nisku Zemljinu orbitu.

“Ovo je stvarno raketa ogromnih razmjera”, rekao je danas na koferenciji za novinare osnivač i direktor SpaceX, Elon Musk.

Nova raketa će se moći nositi oko 117.000 funti (53.000 kg) tereta u orbitu, otprilike dvostruko više tereta od space shuttle. Falcon Heavy će težiti više nego dvostruko više nego Delta 4, trenutno najsnažnija raketa u pogonu. Jedino NASA-ina raketa Saturn 5 (raketa za putovanje na Mjesec), koja je zadnji put lansirana 1973, mogla je ponijeti više tereta u orbitu, rekli su SpaceX dužnosnici.

Musk je rekao da bi raketa trebala sniziti cijenu lansiranja tereta na oko 500 dolara po kilogramu, što je oko jedne desetine troška po kilogramu koji prevozi space shuttle.

“Falcon Heavy postavlja novi svjetski rekord u cijeni po kilogramu koji prevozi u orbitu”, rekao je Musk. “To je prilično veliki iskorak u mogućnostima”.

Cijena za lansiranje novog Falcon Heavy je postavljena za 100 miliona dolara, u poređenju sa 50 miliona dolara, što je cijena za lansiranje Falcon 9 rakete, rekao je Musk.

Prvo lansiranje nove rakete moglo bi se očekivati već 2013, dodao je Musk.

SpaceX-ov sljedeći veliki korak

Razvoj letjelice za teške terete je još jedan korak za ovu brzo rastuću svemirsku kompaniju, koja se nada da će igrati važnu ulogu u američkim svemirskim aktivnostima u desetljećima koja dolaze.

Musk je rekao da je letjelica dizajnirana prema standardima za ljude, te bi potencijalno mogla nositi i ljude u svemir. S obzirom na njenu snagu, raketa bi se čak mogla koristiti za slanje ljudi na Mjesec ili Mars, rekao je Musk, iako bi takva misija vjerojatno zahtijevala više lansiranja za slanje različitih komponenti (kao što su lander i povratno vozilo) zasebno.

“Ona može lansirati ljude ako treba i to bezbjedno”, rekao je Musk za Falcon Heavy. “Ima puno više mogućnosti nego bilo koja druga letjelica i mislim da možemo početi razmišljati realno o misijama kao što je donošenje uzoraka sa Marsa”.

SpaceX, smješten u Hawthorne, Kalifornija već ima  1,6 milijardi dolara vrijedan ugovor s NASA-om za korištenje rakete Falcon 9 i njihove kapsule Dragon za lansiranje tereta na Međunarodnu Svemirsku Stanicu nakon što Space Shuttle ode u mirovinu. Kompanija se također nada da će opremiti Dragon kapsulu da nosi astronaute, a konačno i transport svemirskih turista u orbitu.

SpaceX također ima više od 2,5 milijarde dolara ugovora o dostav satelita u orbitu u narednih nekoliko godina.

Falcon 9 je do sad napravio dva uspješna testna leta, zadnji u oktobru 2010, kada je lansiran Dragon za prvi put. Kapsula je uspješno izvađena iz Atlantskog oceana nakon što je bila u Zemljinoj orbiti, što čini SpaceX četvrtim entitetom (nakon nacija Rusije, Sjedinjenih Država i Kine) koji su poslali i sigurno vratili letjelicu na Zemlju  iz orbite.

SpaceX nova raketa

Novi Falcon Heavy je dizajniran da bude 227 metara (69,2 metara) visok, a težak oko 3,1 miliona funti (1,4 miliona kilograma). To bi uključivalo standardnu Falcon 9 raketu, s dva dodatna Falcon 9 spremnika za pojačanje u prvoj fazi, sa strane.

U početku će se lansirati iz Vandenburg Air Force Base u Kaliforniji, ali poslije bi se mogao lansirati i iz Cape Canaverala Air Force Station na Floridi, takođe.

Trenutni Falcon 9 može ponijeti oko 23.050 funti (10.450 kg), u nižu Zemljinu orbitu sa lansirne rampe u Cape Canaveralu. Falcon Heavy će to povečati na gotovo 53 tone, rekao je Musk.

SpaceX je također razvio manje rakete za lansiranje satelita srednje veličine u orbitu. Raketa bez posade Falcon 1 lansirana na svoj prvi uspješan let 2008.