Postignut napredak u otkrivanju misterije svemira

Nova faza eksperimenta obavljena je rano jutros, kada su u Veliki sudarač čestica Hadron (LHC) ubačeni za šest procenata gušći zraci nego prilikom postavljanja prethodnog rekorda u američkoj laboratoriji Fermilab prošle godine.

Svaki sudar u Hadronovom tunelu dužine 27 kilometara na švajcarsko-francuskoj granici stvara simulaciju Velikog praska, odnosno trenutka u kojem je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir.

Sudarom gušćih snopova čestica nastaje više materijala koji naučnici mogu da analiziraju.

“Intenzitet zraka je ključ za uspjeh LHC-a, pa je ovo veoma važan korak. Veći intenzitet znači više podataka, a više podataka znači veći potencijal za otkrića. Vlada opipljivo osjećanje da smo na pragu novog otkrića”, izjavio je Sergio Bertolucci, direktor istraživanja u CERN-u.

Portparol CERN-a izjavio je da je u posljedinjh sedam dana sakupljeno više podataka nego u prethodnih devet mjeseci i da su dobijene informacije pohranjene na nekoliko hiljada kompjuterskih diskova.

LHC je najveća eksperimentalna mašina u istoriji, a njegova gradnja koštala je 10 milijardi dolara. Izvođenje eksperimenata u ovom postrojenju počelo je krajem marta 2010. godine.

sarajevo-x.com