Obilježava se 50 godina od prvog leta čovjeka u svemir

U tu čast američka kompanija Google promijenila je izgled svog loga, a u Rusiji se jubilarna godišnjica obilježava pompezno, uz brojne manifestacije.

Na osnovu ukaza predsjednika Dmitrija Medvedeva, večeras će nad nad Moskvom u Gagarinovu čast biti ispaljeno 50 plotuna.

“Taj događaj je izmijenio svijet”, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.

Dan kosmonautike, 12. april, do skoro se obilježavao samo u Rusiji, a nedavnom odlukom UN postao je međunarodni dan.

Gagarin je u svemirskoj kapsuli “Vostok 1” napravio krug oko Zemlje za sat i 48 minuta brzinom 27.500 kilometara na sat. Poletio je sa kosmodroma u Bajkonuru i postao prvi čovek koji je iz svemira gledao Zemlju.

“Vostok 1” sletio je u Saratovsku oblast, 110 kilometara južno od Volgograda. Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se katapultirao i prizemljio.

U autobiografiji “Put do zvijezda” Gagarin je opisao prve trenutke u svemiru.

“Rekao bih da se, na neki način, osjećam neprijatno pred prijateljima jer je moj let trajao 108 minuta. Međutim, to je bio samo početak, tek prvi boravak u svemiru. Vidim Zemlju, oblake, sve. Prelijepo je”, rekao je Gagarin.

Zbog podviga, 27-godišnji Gagarin unaprijeđen je u čin pukovnika i odlikovan je ordenom Sovjetskog saveza.U njegovu čast podizani su spomenici, nazivane ulice, a njegova slava postala je svjetska.

Povodom jubileja, u Muzeju kosmonautike u Moskvi otvorena je izložba posvećena pionirima u osvajanju svemira.Izloženi su rijetki modeli prvih sovjetskih svemirskih letjelica, oprema za istraživanje, fotografije, posteri i dokumenta.

Za finansiranje kosmičkih programa za ovu godinu ruska vlada je izdvojila pet milijardi eura.

sarajevo-x.com