Na planetama sa dva sunca moglo bi rasti crno drveće?

Rodna planeta Luka Skywalkera, Tatooine je živa pustinja na svijetu sa dva sunca, ali tu možda nedostaje jedan ključni detalj: crna stabla.

Prema novoj studiji, na planetama sličnim Zemlji, s više sunca može rasti drveće i grmlje koji su crni ili sivi, umjesto poznatije zelene.

To sve ovisi o svjetlu dostupnom za fotosintezu, proces kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u energiju. Fotosinteza proizvodi kisik i na kraju osigurava temelj za većinu života na Zemlji.

“Ako se planeta nalazi u sistemu sa dvije ili više zvijezda, tu će potencijalno biti više izvora energije na raspolaganju za fotosintezu”, rekao je vodeći autor studije Jack O'Malley-James, sa Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, u svojoj izjavi. “Temperatura zvijezda određuje njihovu boju i, stoga, boju svjetla koje se koristi za fotosintezu. Ovisno o bojama svojih zvijezda, biljke bi se razvijale jako drugačije.”

Većina biljaka na Zemlji su zelene, jer one koriste biomolecule zvane klorofil za fotosintezu. Klorofil najjace apsorbira sunčevu svjetlost u plavoj i crvenoj talasnoj dužini, što ima smisla, plava svjetlost je vrlo energična, a naše Sunce izbacuje crvenu svjetlost u velikim količinama.

Klorofil reflektuje sunčevo svjetlo oko zelenog dijela elektromagnetskog spektra, s druge strane, što je razlog zašto lišće nama izgleda zeleno.

No, nije sigurno da bi biljke na drugim svjetovima radile stvari na isti način. Vanzemaljsko grmlje može biti narančaste ili crvene boje, na primjer, ovisno o tome koje valne dužiine svjetlosti dopiru do njih.

U studiji, O'Malley-James i njegovi kolege su procijenili potencijal fotosintetičkog života u multi-zvezdanim sistemima sa različitim kombinacijama zvijezda i crvenih patuljaka. Oni su namjerno izabrali ove tipove zvijezda. Zvijezde nalik Suncu su poznate kao domaćini exoplaneta, a crveni patuljci su najčešći tip zvijezda u našoj galaksiji.

Crveni patuljci se također često nalaze u multi-zvjezdanim sistemima, a mnogi astronomi misle da su dovoljno stari i stabilni da mogu dati šansu životu da pusti korijene. Više od 25 % zvijezda nalik Suncu i 50 % crvenih patuljaka se nalaze u multi-zvjezdanim sistemima, rekli su istraživači.

Tim obavlja kompjuterske simulacije u kojima planete , ili kruže oko dvije zvjezde koje su u neposrednoj blizini ili kruže oko od dvije prilično udaljene zvijezde. Tim je također probao kombinacije sa slijedećim scenarijem, dvije obližnje zvijezde i jedne udaljenije zvijezde.

Otkrili su da na takvim planetama, koje kruže oko takvih zvijezda mogu postojati biljke, vrlo različite od zelenih stvari na koje smo navikli ovdje na Zemlji.

“Biljke sa suncem, slabim crvenim patuljkom sunca, na primjer, mogu se pojaviti crne u našim očima, upijajući cijeli vidljivi rang valnih dužina kako bi što više koristite raspoloživu svjetlost”, rekao je James-O'Malley.

O'Malley-James predstavio je rezultatime 18. aprila u Kraljevskom Astronomskom društvu na nacionalnom sastanku u Llandudno, Wales.

Vanzemaljske biljke će se, isto tako prilagoditi svojim zvijezdama i na druge načine. Ako je, na primjer, njihova planeta domaćin kruži oko dvije svjetlije zvijezde, one mogu razviti svoju zaštitu za blokiranje štetnih UV zračenja, objavili su naučnici. Neke biljke na Zemlji rade to isto.

Neke biljke mogu rarviti fotosintetičke mikrobe koji se mogu kretati kao odgovor na iznenadne solarne baklje, rekao je O'Malley-James.

 Naravno, to su sve špekulacije, jer naučnici još uvijek nisu pronašli uvjerljiv dokaz za bilo kakav oblika života izvan Zemlje. A govoreći o nagađanjima – zvijezde blizanci na Tatooinu su svijetla sunca slična našem, prije nego hladniji crveni patuljci. Dakle, ako bi bilo biljaka na užasnoj površini planete,  ne bi željele upiti što više zračenja – što znači da možda ipak ne bi bile crna nakon svega.