Rusija odustala od povijesne snimke ISSa

Postavljeno od  //  02/03/2011  //  Misije  //  Comments Off on Rusija odustala od povijesne snimke ISSa

Rusija je danas definitivno odustala od mogućnosti da se tijekom narednih dana napravi svojevrsna milenijska, povijesna snimka gotovo kompletirane Međunarodne svemirske postaje s mnoštvom svemirskih brodova koji su sada spojeni na nju; ruski pilotirani svemirski brod Sojuz i bespilotni teretni brod Progres, veliki europski i japanski teretnjaci ATV-2, odnosno HTV-1 te američki raketoplan Discovery.

Amerikanci su zamolili ruske kolege da razmotre neplanirani let Sojuza kojime bi pilotirali Alexander Kaleri i Oleg Skripochka oko Međunarodne svemirske postaje kako bi snimili cijelu tu konglomeraciju u svemiru. Naime iako će se veliki broj brodova i dalje redovno spajati s ISSom više neće biti prigode da se u isto vrijeme na ISSu nađe i neki od raketoplana obzirom su preostala još samo dva leta do umirovljenja cijele flote.

Iako se naizgled radi o nezahtjevnoj operaciji leta Sojuza oko ISSa i ponovnog spajanja na ISS  nakon fotografiranja Ruska kontrola nije dala zeleno svjetlo za takvu operaciju. Naime u svemiru se nalazi nova inačica Sojuz TMA-01M koja još nije u cijelosti ispitana u praktičnom letu. Iako je vjerojatnost da bi nešto pošlo po zlu, u svemiru se nikad, pa ni onda, ne riskira.

astronomija.co.rs

 

Komentari su zatvoreni.