Prekinuto lansiranje zbog kvara na motoru

Prekinut je pokušaj lansiranja evropske rakete koja nosi dva nova komunikacijska satelita 30. marta zbog problema na glavnom motoru sedam sekundi nakon paljenja motora.

Ariane 5 raketa bila je spremna poletjeti u 17:45 EDT (2145 GMT) sa lansirne rampe u Gvajana Svemirskom Centru u Kourou, Francuska Gvajana, kada se dogodio kvar.

Kad je sat za odbrojavanje dosegao nulu, upalio se glavni motor na tekuće gorivo ove bespilotne rakete, a zatim se sam ugasio kada nije prosao automatsku provjeru, rekli su dužnosnici proizvođača rakete Arianespace u svojoj izjavi.

Lansiranje je prekinuto prije nego što su se upalila dva dodatna spremnika koja, kad su aktivirani, više se ne mogu isključiti.

Proces provjere 165-stopa (50 metara) visokog, glavnog motora rakete Ariane 5, “nije uspješno završen, spriječeno je paljenje potisnika, a samim tim misija je prekinuta”, rekli su dužnosnici Arianespace. “Ariane 5 i njen tovar će ostati u safe mode-u do ponovnog lansiranja.”

Dužnosnici Arianespace planiraju vratiti raketu natrag u hangar i istražiti problem.

“Ne želimo preuzeti nikakav rizik, i stoga je vrlo važno da pronađemo uzrok”, rekao je predsjednik Arianespace-a i izvršni direktor Jean-Yves Le Gall u izjavi.

Ariane 5 raketa koristi Vulcain 2 kao glavni motor potpomognut sa dvije dodatne bočne rakete kako bi odnio svoj teret u orbitu. Vulcain 2 motor se puni sa kriogenim tekućim vodikom i tekućim kisikom, a dizajniran je da to potroši za oko 600 sekundi, kako bi odletio u svemir.

Dvia različita komunikacijska satelita su spakovana na brodu Ariane 5 i čekaju putovanje u orbitu.

Jedan satelit Yahsat 1A, napravljen je za Al Yah Satellite Communications Co. iz Abu Dabija. Yahsat 1A je dizajniran za pružanje direktnih televizijskih prenosa i sigurnih komunikacija za državne i vojne kupce iz nekoliko zemalja, uključujući i Ujedinjene Arapske Emirate, tvrdi Spaceflight Now.

Drugi satelit je New Dawn, vrijedan 250 miliona dolara, izgrađen od strane Orbital Sciences Corp, za provajdera usluga satelitske komunikacije Intelsat.

Oba satelita su planirana za geostacionarne orbite oko 22.200 milja (35.727 km) iznad Zemlje, omogućavajući komunikacijske usluge tako što pokrivaju određene zone na Zemlji ispod.

Ariane 5 raketa može ponijeti teret od 10 tona do geostacionarneorbite, a može ponijeti i do 20 tona do niže Zemljine orbite, nekoliko stotina kilometara iznad planete.

Novi datum za lansiranje rakete Ariane 5 i njegova dva satelita će biti određen rezultatima istrage kvara.