NASA dobila zadatak s Marsa

NASA je nakon svih problema s budžetom u koje je zapala, napokon dobila i pravu domaću zadaću – donijeti kamenje s Marsa na Zemlju u razdoblju od 2013. do 2023. godine.

Prioritet je to, kojeg je predložio panel planetarnih znanstvenika, koji se u organizaciji američke Akademije znanosti sastaje jedanput u deset godina. Osim kamenja s Marsa, NASA-i je predloženo i da pošalje misiju na ledeni Jupiterov mjesec Europu, ispod čije se površine, kako se pretpostavlja, krije čitav ocean.

Iako njihovi prijedlozi prioriteta nisu obvezujući za NASA-u, vjeruje se kako će itekako utjecati na njihove odluke o budućim misijama, piše New Scientist. pošto si NASA više ne može priuštiti izrazito skupe misije s ljudskom posadom, trebala bi se preorijentirati na manje misije, smatraju američki znanstvenici.

Donošenje kamenja s Marsa na Zemlju omogućilo bi znanstvenicima da ga proučavaju pomoću svih tehnologija trenutno dostupnih čovjeku, što je znatno više od instrumenata kojima je opremljen rover na Marsu. ‘Ako želimo saznati da li je život na Marsu ikad postojao, trebamo te uzorke. Rovere možemo slati još narednih 50 godina, no moramo otići korak dalje’, zaključio je Jack Mustard sa Sveučilišta Brown na Rhode Islandu.