Messenger poslao prvu fotografiju sa Merkura

Prva letjelica koja je ikada ušla u orbitu oko Merkura je poslala kući prvu fotografiju male stjenovite planete iz orbite u historiji, pokazujući čisti krajolik posut kraterima.

NASA-ina letjelica Messenger napravila je ovu fotografiju Merkura 29. marta u 05:20 EDT (0920 GMT). Na slici je čisti, sivi krajolik južnog Merkura kojim dominira ogromni krater.

“Ova slika je prva ikada dobijena sa neke letjelice u orbiti oko najdublje planeteSunčevog sistema”, objasnili su naučnici misije u izjavi.

Nova fotografija prikazuje područje oko južnog pola Merkura. 53-milje (85 kilometra), širok krater nazvan Debussy jasno se ističe u gornjem desnom dijelu slike, sa svijetlim zrakama koje se šire iz centra.

Manji krater nazvan Matabei, koji je 15 milja (24 km) širok te je poznat po svojim “neobično tamnim zrakama”, također je vidljiv na slici zapadno od Debussy kratera, objasnio je šef misije.

Nova fotografija Merkura je objavljena na web stranici Messenger misije kojom upravlja Laboratorija za primijenjenu fiziku Johns Hopkins Univerziteta, koja nadzire NASA-in let.

Fotografija je prva od 363 snimaka Messengera tokom šest sati promatranja oko Merkura. Očekuje se da će slike pokriti prethodno neviđena područja Merkura, dijelove koji je promašio Messenger tokom prethodna tri preleta prije nego što je ušao u orbitu.

Messenger je stigao do Merkura 17. marta, više od 6 i po godina nakon lansiranja sa Zemlje.

Letjelica će se zadržali u izviđanju Merkura dovoljno dugo da pošalje nove slike natrag na Zemlju, rekao je šef misije.

“Messenger tim trenutno očekuje nove podatke koje je poslao Messenger, a koji još uvijek nisu stigli,” rekli su znanstvenici.

NASA planira održati konferenciju za novinare u srijedu da predstavi najnovija otkrića Messengera sa Merkura. Letjelica je dobila ime kao skraćenicu od velikog naziva „MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging“.

Očekuje sa da će 446 miliona dolara vrijedna Messenger misija ostati barem jednu zemaljsku godinu u proučavanju Merkura iz orbite. Letjelica je u izrazito eliptičnoj orbiti koja je približava na 124 milje (200 kilometara) na najbližoj tačku i udaljava se na više od 9.300 milja (15.000 km) na najudaljenijem mjestu.

Primarna naučna faza misije započet će 4. aprila, kada će Messenger početi mapiranje cijele površine Merkura, proces za koji se očekuje da će zahtijevati oko 75.000 slika. Naučnici se nadaju da će letjelica pomoći odgovoriti na dugogodišnje misterije o ovoj planeti, geologiji, formiranju i historiji.

Iako je Messenger prva misija ikada u orbiti oko Merkura, to nije prvi svemirski brod koji je posjetio ovu planetu. NASA-in svemirski brod Mariner 10 je letio pored planete tri puta sredinom 1970-ih.