Odobrena misija na ekstra solarne planete

Europska Svemirska Agencija je pripremila 400 milijuna funti vrijednu misiju kojoj je cilj proučiti ekstra solarne planete, a vodit će ju UCL (University College London). Glavni cilj misije je tražiti znakove života na planetima koji orbitiraju oko zvijezda u blizini našeg Sunca.

EChO – the Exoplanet Characterisation Observatory – vodi dr. Giovanna Tinetti, iz UCL-ovog Odjela za fiziku i astronomiju, a sudjeluje i još 150 vrhunskih europskih astronoma. Sastojat će se do 1.2 metarskog teleskopa dizajniranog za provođenje spektroskopije atmosfera čitavog niza ekstrasolarnih planeta, od divovskih plinovitih planeta (sličnih Jupiteru u našem vlastitom Solarnom sustavu) do zemljanih planeta koji se nalaze u nastanjivoj zoni nekih zvijezda. Teleskop bi trebao biti lansiran negdje između 2020. i 2022. godine i promatrat će atmosfere planeta koji orbitiraju u “nastanjivoj zoni” njihovih zvijezda, gdje voda može postojati u obliku tekućine.

“Ovo su iznimno uzbudljive vijesti.” rekla je dr. Tinetti. “Jedan od ključnih ciljeva naše misije je vidjeti možemo li detektirati molekule poput ozona i ugljikovog dioksida u atmosferama planeta koji nisu puno veći od naše Zemlje. Te su molekule glavni biomarkeri – znakovi da bi život tamo mogao opstati ili čak i već postojati.” EchO će koštati oko 400 milijuna funti i bila je jedna od skoro 50 misija predloženih Europskoj Svemirskoj Agenciji.

“Morali smo se izboriti među vrlo jakom konkurencijom kako bi nas izabrali za daljnje procjenjivanje i moguće lansiranje.” objasnila je dr. Tinetti. Dr. Tinetti ima pozamašan dosje što se tiče proučavanja egzoplaneta. Vodila je tim koji je prvi otkrio vodu u atmosferi egzoplaneta te tako započeo novu eru u razumijevanju vanzemaljskih svjetova. EchO će pokušati shvatiti kemijski sastav i termalnu strukturu ovih planeta, pomoću kojih će znanstvenici razotkriti fizikalne procese, nastanak i evoluciju.

One thought on “Odobrena misija na ekstra solarne planete

Comments are closed.