“Sami smo u svemiru, nema vanzemaljskog života”

Nakon analize više od 500 otkrivenih planeta viši astrofizičar na Harvardu Howard Smith iznio je tvrdnju da smo posve sami u univerzumu. Kako je istakao, na svim do sada pronađenim planetama uslovi su ekstremni te je život, kakav mi poznajemo, jedino moguć na Zemlji.

“Utvrdili smo da se većina drugih planeta i sunčevih sistema potpuno razlikuju od naše planete i Sunčevog sistema. Planete su isuviše negostoljubive”, rekao je Smith, prenosi Daily Telegraph.

On je spomenuo i zvijezdu HD10180, tačnije nedavno otkriveni solarni sistem koji se sastoji od zvijezde i sedam planeta.

Planeta slična Zemlji

Vladalo je veliko uzbuđenje kada je otkriveno da je jedna planeta izgledom i veličinom slična Zemlji, no uzbuđenje je splasnulo veoma brzo nakon što je utvrđeno da su uslovi isuviše neprijateljski. Naime, planeta je pretopla i neprihvatljiva za život.

“Mnoge od ostalih pronađenih planeta imaju eliptične orbite, što uzrokuje ogromne razlike u temperaturi, te je samim time nemoguć razvoj života kakav mi poznajemo”, tvrdi Smith.

No, druga grupa naučnika ne slaže se s njim. Naime astronomi tvrde da postoji šansa za pronalaskom izvanzemaljskog života i to na planeti Gliese 581, koja je veoma slična Zemlji i ima vodu i atmosferu.

Nemoguće ostvariti kontakt

Profesor Steven Vogt s Instituta Carnegie u Washingtonu nedavno je izjavio da je 100 posto siguran da bi ta planeta podržavala život.

No, profesor Smith je odbacio te tvrdnje ističući da čak i ako neke od planete podržavaju život, ljudima će biti nemoguće uspostaviti kontakt s njima.

“Bilo kakva nada za pronalazak života na drugim planetama mora biti ograničena i to u prostoru od najviše do 1.250 svjetlosnih godina od naše planete kako bismo mogli primiti ili poslati signal vanzemaljcima. Čak i ako do nas ili do njih stignu ti signali bit će potrebno nekoliko decenija ili stoljeća da se ostvari prvi pravi kontakt”, istakao je Smith.

sarajevo-x.com