Naučnici NASA-e: Naći ćemo izvanzemaljski život u sljedećoj deceniji

NASA ima spreman raspored za traženje izvanzemaljskog života u Sunčevom sistemu i šire. NASA ima spreman raspored za traženje izvanzemaljskog života u Sunčevom sistemu i šire.

Scena filma iz 1982 E.T.  kad E.T.  želi da telefonira kući “ET phode home”, bi mogla postati uobičajena rečenica u narednom desetljeću. NASA-ini naučnici su čvrsto uvjereni da će pronaći vanzemaljski život u narednih 10 godina.

Nekoliko planova za istraživanje svemira i planeta je pokrenuto, a jedna od glavnih pretraga doista će se usredotočiti na izvanzemaljski život.

NASA-ini planovi

Svemirska kompanija sljedeće godine planira lansirati rover na Mars kako bi prikupljala uzorke stijena na Crvenoj planeti. Dvije njihove letjelice posjetit će daleke okeanske svjetove na Jupiterovim i Saturnovim mjesecima. Nadalje, novi svemirski teleskopi koristit će se za promatranje planeta izvan našeg solarnog sistema.

Ovo su veliki planovi koji bi mogli dokazati da tamo negdje postoji izvanzemaljski život.

Ovo nisu novi planovi, jer NASA već godinama napreduje u potrazi za vanzemaljcima, ali odnedavno naučnici smatraju da su vrlo blizu da to konačno otkriju.

Na primjer, 2017. godine bivši NASA-in administrator, Thomas Zurbuchen, rekao je Kongresu: “Uz sve ove aktivnosti povezane s potragom za životom, u raznim područjima, na pragu smo jednog od najdubljih otkrića ikada.”

Nadalje, bivša glavna naučnica NASA-e, Ellen Stofan 2015. godine izjavila je da vjeruje da će “dobiti snažne indikacije o životu izvan Zemlje u sljedećem desetljeću i konačne dokaze u narednih 10 do 20 godina”.

Stofan je dodao: “Znamo gdje treba tražiti, kako tražiti, a u većini slučajeva imamo i tehnologiju.”

Čini se da je samo pitanje vremena.

Astrofizičar i dobitnik Nobelove nagrade Didier Queloz sve je to sažeo kad je rekao: “Ne mogu vjerovati da smo jedina živa bića u svemiru. Postoji previše planeta, previše zvijezda, a hemija je univerzalna. Hemija koja je dovela do života na Zemlji mora se dogoditi još negdje.”

Mars je prva stanica sljedeće godine, pošto će rover biti lansiran sa planom da sleti na Crvenu planetu 2021 godine. Realistična percepcija o pronalasku života na Marsu više je povezana sa znakovima prošlog života na planeti jer je trenutno stanje takvo da je planeta neuslovna za život. Posao rovera će biti je da traži fosile iz prošlosti. Nakon toga NASA-in planovi se nastavljaju ubrzavati u potrazi za znakovima izvanzemaljskog života. Samo će vrijeme pokazati šta će se naći.

interestingengineering.com