NASA je objavila “mapu blaga” za zaleđenu vodu na Marsu, a led je samo par centimetara ispod površine

Nova studija pokazuje da je putovanje na Crvenu planetu sve realnije.

NASA je objavila studiju o svojoj “mapi blaga” za vodu na Marsu i ona će možda pomoći u određivanju mjesta gdje trebaju sletjeti budući astronauti ako ikad posjete Crvenu planetu. Zašto? Jer je voda ključna za život, a količina koja se može ponijeti je vrlo ograničena.

Samo par centimetara ispod površine

Srećom, NASA je uočila mjesta na Marsu gdje voda postoji samo par centimetara ispod površine. “Nije vam potreban rovokopač da biste iskopali ovaj led. Treba vam samo lopata”, rekla je vodeća autorica studije Sylvain Piqueux iz NASA-ine laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

“Nastavljamo sa prikupljanjem podataka o zakopanom ledu na Marsu, fokusirajući najbolja mjesta za astronaute.”

Ovaj proces traženja dostupnih resursa na gostujućoj planeti bi mogao biti dio onoga što putovanje na druge planete čini održivim. To je razlog zbog kojeg NASA ima satelite koji orbitiraju oko Marsa istražujući njenu površinu.

Nova studija koristi informacije sa dva svemirska broda, NASA-inog Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i orbitera Mars Odyssey, kako bi kreirala svoju “mapu blaga” za marsovsku vodu. Taj se proces dodatno usložnjava činjenicom da voda ne traje dugo u marsovskoj atmosferi.

Brzo prelazi iz tečnosti u gas koji isparava. Zbog toga je potrebno pronaći vodu u obliku led koji se može iskopati.

Arcadia Planitia

Da bi to postigla, NASA je koristila dva instrumenta osjetljiva na toplinu: Mars Climate Sounder sa MRO-a i Thermal Emission Imaging System (THEMIS) kameru sa Mars Odyssey. Ovi instrumenti su uspjeli identificirati regiju koja se zove Arcadia Planitia na sjevernoj hemisferi.

U ovom regionu ima zaleđene vode na manje 30 centimetara ispod površine, a ima i područja na kojima bi svemirska letjelica prilikom slijetanja mogla potonuti u sitnu prašinu. Ali to nije jedino obećavajuće mesto za dobro slijetanje.

“Što više leda tražimo blizu površine, to više pronalazimo”, rekla je zamjenica glavnog naučnika na projektu MRO Leslie Tamppari iz Jet Propulsion Laboratory. “Posmatranje Marsa s više svemirskih letjelica tokom godina nastavlja nam pružati nove načine otkrivanja ovog leda.”

Studija je objavljena u Geophysical Research Letters.