Bosona i Naron: Daleka zvijezda dobila ime po Bosni, a planeta po Neretvi

Međunarodna astronomska unija danas je u Parizu saopćila odabrana imena zvijezde HD 206610 i njene planete HD 206610b, a za koja su glasali građani Bosne i Hercegovine u sklopu velikog svjetskog konkursa.

Prema broju glasova građana BiH, zvijezda i planeta dobile su imena Bosona i Naron – latinska imena rijeka Bosne i Neretve.

Naime, u okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije organiziran je globalni konkurs za predlaganje imena za egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće, a našoj zemlji dodijeljen je sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius).

HD 206610 je zvijezda, narandžasti div, od nas udaljena oko 482 svjetlosne godine i pripada spektralnom tipu K. Njena planeta HD 206610b, koja je otrkivena 2009. godine, je plinoviti div i malo je masivnija od Jupitera. Potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde od koje je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

Konkurs u BiH su sproveli aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle, a sakupljeno je ukupno 256 prijedloga. Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga, a glasanje je trajalo do 14. novembra.

Komšije Srbi su koristili imena rijeka pa su svoju pripadajuću zvijezdu nazvali Morava, a njenu planetu Vlasina, dok su susjedi Hrvati koristili staroslavenska božanstva i svoju zvijezdu nazvali Tribor, a planetu Veles.

klix.ba